Таван на цените или таван на надценката ще намали цената

...
Таван на цените или таван на надценката ще намали цената
Коментари Харесай

Васил Велев: Таван на цените ще влоши ситуацията с цените на храните

Таван на цените или таван на надценката ще понижи цената на стоките. Тази позиция изрази пред Българска национална телевизия някогашният заместник-министър на стопанската система Димитър Маргаритов.

Той изрази песимизъм по отношение на предлаганите мерки от властта за битка със спекулата. За да се случи действителен надзор върху ценообразуването, би трябвало работещ парламент. Липсата на работещ парламент не разрешава да се одобри пакет от нормативни промени, съгласно Маргаритов.

Все отново има ограничения с индиректен резултат, по думите му. Завишаването на цените сега не е престъпление.

Служебното държавно управление се държи като политическа партия в предизборна акция, посочи Димитър Маргаритов. Той прикани служебната власт да е малко по-откровена.

Според Васил Велев от АИКБ търговските вериги имат огромна мощ, но в това време е дребна регулацията върху тях.

В комерсиалните вериги има по-голямо завишаване на цените, в сравнение с в дребните квартални магазини. Велев прикани да се търсят аргументите за какво производителите са на минус, а комерсиалните вериги на плюс.

В същото време България има с 60% по-висока инфлация по отношение на еврозоната и с 40% по-висока по отношение на Европа. Прекомерното харчене напомпало инфлацията, по думите му.

Таван на цените не би трябвало да се поставя, това ще утежни ситуацията, безапелационен бе Васил Велев. Той предвижда спад на цените. Малко повече бистрота щяла да форсира процеса.

Следващият парламент не би трябвало да се трансформира в предизборно студио, настоя Велев и изиска поддръжката за бизнеса за скъпия ток да остане.

Припомняме, преди дни президентът Румен Радев изиска държавното управление да изнесе обществено резултатите от инспекциите, които стартира, откакто издигна като главен собствен приоритет битката с инфлацията при питателните артикули. Като първоначална стъпка с изключение на проверките правителството на Гълъб Донев съобщи, че ще направи сайт, където жителите ще могат да се информират за цените, и това да бъде фактор за тяхното понижаване.

От Министерството на стопанската система даже обявиха, че и търговските аташета в чужбина ще събират информация за цените в съответните страни, където са командировани, и тя също ще бъде част от информацията на този държавен уебсайт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР