Татяна Варвянска живее и работи в град Николаев. Тя е

...
Татяна Варвянска живее и работи в град Николаев. Тя е
Коментари Харесай

Учебният процес в Украйна по време на война

Татяна Варвянска живее и работи в град Николаев. Тя е шеф на гимназия номер 16, и е виновна за организацията на образователния развой на 600 деца. Как се състои образователният развой по време на война?

Българска национална телевизия, Мария Плачкова: Здравейте, по какъв начин сте? Каква е обстановката в Николаев?

Татяна Варвянска, гражданин на Николаев: Настроението ни е положително, надяваме се да завърши войната скоро. В Николаев стана малко по-спокойно. По-малко военни удари имаме. Някой път за малко забравяме, че има война, обаче тя ни припомня за себе си със гърмежи в нашия град. Чакаме нашите украински военни да освободят територията ни. И да стартираме да живеем умерено, както беше. Вярваме във силата на нашите военни.



- Вие работите като шеф на учебно заведение, по какъв начин в този момент се учат децата? Онлайн или вървят на учебно заведение?

- За огромно страдание, в този момент обстановката е комплицирана и децата учат онлайн, във всички учебни заведения. Нямаме положителни бомбоубежища за децата, в този момент започнаха да строят.

- Не желаят ли децата към този момент да вървят на учебно заведение?

- Децата и учителите доста желаят да се върнат към обикновено образование. Искат към този момент да се срещнем и да се социализираме, да се виждаме по коридорите. Искам да се чуват детски гласове. Понякога ги поканвам да пием чай.

- Когато работите от у дома всякога при въздушна паника се спускате в бомбоубежище?

- Ние сме онлайн, само че водим часовете от учебното заведение, тъй като там имаме техника, и не постоянно се крием в укритието при паники. Всеки носи отговорност за себе си.

- Колко постоянно има паники денем?

- Понякога, няколко пътя дневно, от време на време няколко за един час. За страдание.

- Каква е обстановката в града? Имате ли задоволително вода, ток?

- Ние получихме нови рейсове, имаме добър градски превоз в този момент, само че имаме проблем с водата. Нямаме чиста вода в домовете. Трябва да вървим да взимаме вода от специфични безвъзмездни бюфети. Те са издигнати в града от задгранични вложители и организации. С тока нямаме проблеми, в този момент доста бързо го възвръщат, дори в случай че имаше проблеми след удари по инфраструктурата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР