Татяна Жилова, съдия Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне Google Plus

...
Татяна Жилова, съдия Facebook
Twitter
Viber Още възможности за споделяне Google Plus
Коментари Харесай

Физика на съдийския вот

Татяна Жилова, арбитър
Facebook Twitter Viber Още благоприятни условия за шерване Гугъл Plus LinkedIn Email 09:25, 20 юни 17, 52 0
Активността на съдиите във вота за тяхната квота в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет потопи сюжети и " листчета " с инструкции. Поради огромното значение на тематиката за извършения за първи път директен избор на членовете на Висш съдебен съвет " Дневник " разгласява текста на Татяна Жилова, арбитър от Административен съд - София град, от нейния блог в обществената мрежа.

Отмина буйната седмица на директния съдийски избор. Въпреки подозренията в тайната на вота магистратите не гласоподаваха по правилник. " Оня " лист разбуни съдийската общественост, изпусна духа от бутилката и го подчини на законите на класическата механика. Последните, наречени още законите на Нютон, в случай че и да са били известни на режисьорите на вота, са били подценени.

Първи закон: Закон за опазване на инерцията

Очевидно този закон е най-добре прочут и на него се е разчитало най-вече. Особено на предложение първо от закона: " Всяко тяло резервира положението си на покой или на отмерено и неотклонно придвижване ". Съдебната система е от дълго време упоена и е в латентен покой – Да, само че законите би трябвало да се четат до края, господа! – "...дотогава, до момента в който външна мощ не го изведе от това положение ".

Втори закон: Сила, настояща на системата извън, води до ускоряване на системата

А в случай че системата е затворена, то върху нея не влияят никакви външни сили, ускорението й е равно на нула и тя се движи с непрекъсната скорост.

В случая е налице погрешно открита фактическа конюнктура, което е довело до погрешно пояснение и използване на закона. Колкото и да се приказва, че правосъдната система е консервативна и капсулирана в себе си, и затова външното й ускоряване е равно на нула, това не е правилно. Грешката на уредниците е, че не регистрират силата на гражданското общество, част от което са и съдиите и което тласка правосъдната система към смяна.

Трети закон: Всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне

Напълно забравена или непозната норма. Ако едно тяло работи на друго тяло с дадена мощ, то постоянно второто тяло противодейства на първото с равна по величина и противоположна по посока мощ, приложена в точката на взаимоотношение. Прекият съдийски избор потвърди образно този закон.

Ignorantia iuris neminem excusat.

Незнанието на законите, даже и на физичните, не оправдава никого. Ако някой дължи някому опрощение, да си дава отговор за незнанието.

А определените шестима членове на Висш съдебен съвет – без значение дали са най-големите реформатори, са съдии с одобрен престиж, от които чакаме да наложат висок етичен стандарт – ще дават отговор за гласуваното доверие.

Махалото към този момент е залюляно. В посока към Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Промени в правосъдната власт (801)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР