Taste Atlas е проект, който издирва традиционни храни, напитки и

...
Taste Atlas е проект, който издирва традиционни храни, напитки и
Коментари Харесай

Признанието, което получи българската баница

Taste Atlas е план, който търси обичайни храни, питиета и локални артикули и ги демонстрира на интерактивна карта на света. Той е дело на хърватина Матиа Бабич, който има вяра, че хората от ден на ден желаят да пробват локална храна, приготвена от неповторими местни артикули.
 Taste Atlas, шарената сол и класацията за миксове от подправки, която оглави
Българската шарената сол, която целият свят обича

Нов мотив за горделивост

Само преди седмица от кулинарния уебсайт направиха още по-популярна една обичайната родна фалшификация - шарената сол, която зае първото място в нова ранглиста на Taste Atlas за най-високо оценените миксове от подправки в света.

След шарената сол, не закъсня признанието и за родната баница, която уеб сайтът разказва като най-хубавото тестено произведение за 2021 година Родната баница стана номер едно в в класацията за най-хубавите закуски.

" Баницата е обичайно българско ядене, което се подготвя посредством наслоение на листове от намаслено тънко тесто със примес от яйца, кисело мляко и бели сирена, с цел да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия заряд от сирене, тази баница може да се подготви с безчет разнообразни пълнежи - както солени, по този начин и сладки ", написа.
 Стана Катич от
Пристрастията на една американска актриса към българската баница

Отскоро в България, само че към този момент знае

От уеб сайтът допълват, че в България сервираме баницата най-много на Коледа и Нова година и то с късметчета, монети или части хартия, само че тя може да бъде закупена и като улична храна. Уточняват, че баницата се сервира като ядене за закуска, нормално съпроводена с кисело мляко или боза. В същата ранглиста попада още едно обичайно ядене - мекиците.
 Снимка 561049

Интересно да се означи е, че българската баница изпреварва даже португалските тарталети (Паштейш де Белем), турската саралия, гръцката бугаца (гръцки вид на баница, при която пълнежът нормално е от кайма, сирене или сладостен крем) и аржентинските емпанади, които заемат надлежно второ, трето, четвърто и пето място.
 Снимка 458433

Още някои родни артикули влезнаха в челната петица на други ранглисти в Taste Atlas. Между тях попада и българското саламурено сирене, която заема пето място при сирената за 2021 година Шопската салата стана четвърта в класацията със салатите . Признание получи и обичаното филе Елена, което се подреди на второ място при саламите . Що се отнася до виновността, българският мавруд е трети при интернационалните виновност.
 Мусака и мястото ѝ в листата с кулинарните специалитети в Европа с максимален въглероден отпечатък
Как българската мусака заплашва климата

Защо вкусното ядене стана бодил в очите на хората

И в случай че неотдавна английски учени оплюха вкусната ни мусака, определяйки я като рискова за климата, тъй като е едно от най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети в Европа, то в този момент несъмнено имаме мотив да се радваме за признанието, което получиха доста от родните ни артикули.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР