ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва

...
ТАСКО EРМЕНКОВ по професия е икономист. През 1981 г. завършва
Коментари Харесай

Правителството е вредно за енергетиката

ТАСКО EРМЕНКОВ по специалност е икономист. През 1981 година приключва Московския институт за интернационалните връзки, а през 1984 година - Военна академия " Г.С. Раковски " със златен орден. Доктор е в региона на техническите науки. Награден е със златен орден от Техническия университет в София. През 2003 година става изпълнителен шеф на Агенцията по енергийна успеваемост. Народен представител от Българска социалистическа партия в няколко Народното събрание. Член на Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия и ръководител на Енергийния съвет на партията.

" Начинът, по който върви опита за създаване на 7 и 8 блок в " Козлодуй ", ще приключи плачевно "

- Започна разгласяването на проектодокументи, свързани с либерализация на пазара на ток и излизането на битовите консуматори на свободния пазар. Планира се да отпадне фигурата публичен снабдител на ток, също така от 2026 година да отпаднат пълномощията на КЕВР при определянето на цените. Вашият коментар?
- Тези наредби са свързани с направените към този момент промени в Закона за енергетиката, вследствие на което НЕК отпада като публичен снабдител, а регулацията на крайните цени към този момент няма да бъде през КЕВР, а ще бъде през някаква скица, която към този момент още не е ясна. Всичко това трябваше да бъде направено, откакто бъде открита линията на беднотия, бъде несъмнено какво е енергийна беднотия и по какъв начин ще се компенсират потребителите. А доколкото съм осведомен, това към момента не е направено. Вървим към либерализация на пазара без да се грижим за потребителите. Това, което е най-парадоксално е, че по всички тематики, които са свързани с либерализация, върви мантрата, че либерализацията ще докара до понижаване на цените по отношение на нарасналата конкуренция сред обособените производители. На процедура ние в България видяхме, че всяка либерализирана услуга докара до нейното повишаване. Телекомите напоследък са един от най-хубавите образци какво значи демократичност.
- Законът небрежно беше вкаран в Народното събрание, небрежно беше признат, ясно ли е по кое време ще бъдат освободени цените за битовите консуматори и прави ли се нещо през този временен интервал?
- Не съм осведомен да се прави нещо през този интервал. А по кое време ще бъдат освободени цените - говореше се за 2026 година, само че дали тогава, дали по-рано и по какъв начин ще се случи, не е ясно. Виждате, че в това ръководство, което се характеризира с непрогнозируемост на дейностите, нищо не може да бъде казано авансово. Може да им скимне още на следващия ден да го създадат, тъй като за тях тематиката за потребителите не е забавна, ползата на елементарния човек не е значим. Важно е да може да угодим на Европейския съюз, с цел да вземем едни пари по Плана за възобновяване.
- Има едно заричане, което направи премиера Денков предходната година, че страната няма да разреши освобождението на цените да докара до тяхното покачване. Това допустимо ли е?
- Не е работа на премиера да дефинира дали ще има повишаване или няма да има повишаване на цените. Защото нито е регулатор на пазара, нито е производител, нито е преносител на сила, с цел да може да въздейства върху цените. Но това, което желая дебело да подчертая, е че нищо от това, което е дадено от Денков и от държавното управление не се прави. С изключение на това, което е слугинаж пред Европейския съюз, с цел да могат да се получат едни пари, които да бъдат някак си разпределени сред свои компании. Всичко друго, което се приказва за огромни планове и така нататък - също е обгърнато в мъгла и с неизясненост по какъв начин ще бъде финансирано и кой ще се облагодетелства. Това държавно управление е нездравословно в региона на енергетиката и неговите дейности имат пагубен темперамент. Та ние към момента нямаме енергийна тактика, а без тактика няма по какъв начин нещата да бъдат решавани в дълготраен проект.
- Смятате, че нищо не се прави да се защитят потребителите и най-много тези, които са уязвими, по отношение на освобождението на цените?
- На мен не ми е известно. Може би има някакви работни групи, които не престават да разискват какво е енергийна беднотия, от кое място ще се вземат пари и по какъв метод тези пари ще бъдат разпределяни. Но няма действителни резултати. Не съм видял в общественото пространство да е излязла информация що е това енергийно безпаричен. Аз бих приказвал за енергийно подвластни хора, само че това е към този момент друга тематика.
- В последно време положителните вести станаха ежедневие. Ниска инфлация, високи заплати и така нататък Бодряшките изявления вървят и в тази посока. Какво обаче да чакаме когато въпреки всичко цените бъдат освободени?
- Не считам, че може да чакаме нещо прелестно като резултат с политиката, която се организира. По-добре да чакаме едни по-бързи избори и да бъде определено държавно управление, което да стартира да работи редовно в региона на енергетиката. Трябва да се подсигурява енергийната сигурност на страната, само че и на всеки обособен човек. Това е рецептата. Иначе с това държавно управление и методът по който върви с преразпределяне на баницата към частите на сглобката, нещата не са в интерес на хората. А в интерес на техните доближени компании.
- Много държавен оптимизъм струи и към заявеното създаване на 7 и 8 блок в АЕЦ " Козлодуй ". Как ви се костват поставените периоди, първият от които е 2033 година, цената от 14 милиарда евро.
- Абсурдно е да се счита, че до 2033 година ще бъдат подготвени 7 и 8 блок в " Козлодуй ", имайки поради на какъв стадий е самата площадка, на която би трябвало да бъдат построени. Става въпрос за една морава, за която Министерството на екологията е споделило, че няма нищо срещу да бъдат построени 7 и 8 блок. Има доста работа по тази площадка - подсилване, задълбаване, знаем какъв е терена там и какъв брой доста време и средства са нужни, с цел да се направи една постоянна площадка. Трябва да се изградят съответните съоръжения за водоснабдяване, за изстудяване на реакторите и така нататък Цялата тази сага, която ни престои, е толкоз огромна и необхватна, че методът, по който е тръгнало държавното управление, ми се коства, че ще се провали както се провалиха за АЕЦ " Белене ". Моята оценка е, че методът, по който върви опита за създаване на 7 и 8 блок в " Козлодуй ", ще приключи плачевно.
- Миналата седмица беше обявено, че се приготвя зареждането на 5 блок с гориво на " Уестингхаус ", а не съм чула това гориво да е утвърдено от Агенцията за нуклеарно контролиране.
- И аз не съм забелязал да е утвърдено, да има решение на АЯР това гориво да може да бъде употребявано за произвеждане на електрическа енергия в България. Чехите дефинитивно се отхвърлиха от сходно гориво. Не знам за какво ние считаме, че при нас ще бъдат нещата по-различни.
- При визитата си в Украйна ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че украински специалисти щели да ни оказват помощ, да ни съветват за въвеждането на това гориво.
- Поредния метод, по който непрофесионално се приказва за нуклеарната енергетика. Какво ще ни съветват украинските експерти, когато самите те при естествена конюнктура имаха проблеми с американското гориво и това е всеобщо известно. Така че, в случай че ще ни съветват какви са проблемите им, ние ги знаем авансово.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР