Търсят мулета за по 1000 евро в Гърция. БГ ало-измамници

...
Търсят мулета за по 1000 евро в Гърция. БГ ало-измамници
Коментари Харесай

Търсят мулета за по 1000 евро в Гърция


Търсят мулета за по 1000 евро в Гърция. БГ ало-измамници стремително търсят мулета за Гърция. Дават им по 1000 евро заплата, пускат разгласи в обществените мрежи. Подсигуряват им храна и квартира.
Български ало-измамници набират стремително мулета за незаконната си активност в Гърция, която от ден на ден набира скорост, сподели инспекция на „ Телеграф “. Мошениците се трансформират в един от главните престъпни фактори в южната ни съседка. Обявите за набиране на мулета пускат главно по Facebook, в групи за българи, живеещи или пътуващи за Гърция.Разчита се на лековерни хора, които се надяват да припечелят нещо. Обявите постоянно гласят, че се търси пощальон със заплата към и над 1000 евро. Пускат се най-вече от новосъздадени профили, както и от известните измежду някои етнически групи така наречен двойни профили. Това е един профил с име на мъж и жена и обща фотография, който е извънредно срещан измежду етносите от плътно население на Балканския полуостров.

Обикновено от подправения профил насреща изясняват, че се занимават с търговия или пък правят разнообразни поправки и услуги в строителството. Попадналият в мрежата на измамниците е въвеждан в илюзия, че обикаляйки като търговски пасажер на посочени от тях адреси, събира документи и пари, нормално като капаро за сякаш покупко-продажби с всякакви артикули. Има случаи, при които даже на наетите за тази активност се подсигурява храна и квартира. Често обаче това остава само като заричане. Всъщност, без да подозира, наивника влиза в ролята на муле и прибира оставени от богати гръцки пенсионери пари. Старците преди този момент са били подведени по телефона по добре познатата у нас скица – болен родственик, злополука с дете, пари за медикаменти или ваксина против най-новия вариант на КОВИД.

От изявления в гръцки медии излиза наяве, че схемата на родните ало-измамници работи от относително скоро, само че те последователно се трансформират в един от главните престъпни фактори, изключително в региона на Северна Гърция. Проверка на „ Телеграф “ сподели, че се търсят

хора с добър гръцки, които да могат да убедят жертвата да се елементарни с парите си. Измамниците имат пояснение за всичко. Те заблуждават бъдещия пощальон, че преднамерено не одобряват банкови заплащания, тъй като се пробват да избегнат Данък добавена стойност. Затова той би трябвало да вземе парите кеш. Обясняват и че защото полицията в Гърция доста прецизно следи за данъчни нередности, от време на време парите се оставят от индивида на авансово уговорено място, с цел да не се срещат физически, защото по този начин по-малко се рискувало. На въпрос какво е естеството на стоките, с които търгуват, те дават отговор най-вече, че се отнася или за дограма, или за пелети.

Хваналите се на въдицата скоро схващат, че са уловени в мрежа на измамници. Попаднали в ръцете на гръцката полиция, тях ги чакат тежки присъди и санкции. За страдание обаче поръчителите остават в сянка.

След като години наред нашите сънародници са били обект на ало-измамници, а медиите непрестанно оповестяват за новите тактики на измамниците и коментират на хората по какъв начин да се защищават, бандитите взеха решение да излязат от рамките на страната ни и към този момент устойчиво се настаниха в прилежаща Гърция. От гръцката полиция признават, че схемата е относително нова при тях, а залавяните са най-вече български жители, само че не са главните мозъци на схемата. Според проверяващите хората, които въртят телефоните, така наречен Въртачи, постоянно са надалеч отвън рамките на Гърция, а вътре в страната работят техни медиатори и вербувани небогати хора, които елементарно склоняват да станат мулета. През последните година-две съвсем не минава седмица, без съседите да оповестят за хванати наши ало-измамници, които заради по-високия стандарт в Гърция съумяват и да измъкнат много крупни суми.

Баба от град Катерини, южно от Солун, бе заблудена, че щерка й е потърпевша при злополука и са нужни пари, с цел да се оперира незабавно. Пенсионерката даде близо 15 000 евро в брой и златни бижута. Но скоро полицията влезе в дирите на 42-годишна българска, която била изпратена да получи пачките. При друга машинация във Верия пък полицията разпознава по пръстови отпечатъци българин, който по-рано измамил пенсионери с 37 500 евро. Под заглавието „ Нов арест на български лъжец в Кавала “ локално издание пък оповестява за поредна жертва на нашенски ало-измамници на 16 септември. Пет дни по-късно още веднъж до Катерини бе излъган човек с 4700 евро, а причинителят отново е наш съотечественик.

Българка от Монтана, живееща в Гърция, бе наказана на 12 години затвор от локалните управляващи поради присъединяване в телефонни измами в южната ни съседка. Съдът в Солун не одобри опитите на отбраната да показа осъщественото закононарушение като насилствен акт, осъществен от нея. Тя е взела участие в скица за изнудване на възрастни хора посредством вести за мними пътни катастрофи на техни близки. Разследването потвърди 17 измами в Солун за обща сума над 300 хиляди евро. Българката е била муле на незаконната група и е събирала парите от излъганите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР