Търся различен живот от този в Кюрдистан, споделя 23-годишният Хамид

...
Търся различен живот от този в Кюрдистан, споделя 23-годишният Хамид
Коментари Харесай

Гладни мигранти се редят за хляб в Бяла вода, спят край река Младежка и мечтаят за Германия

Търся друг живот от този в Кюрдистан, споделя 23-годишният Хамид и прибавя, че стотици хиляди бежанци идат след него

22-ма мигранти са арестувани през вчерашния ден на пътя сред странджанските село Бяла вода и Младежко. Пред кореспондента на Euronews Bulgaria Елена Танева 23-годишният кюрд Хамид Тахъл описа за каналджиите, които зарязали групата и за фантазията да стигнат до богата Германия. 

„ Той приказва британски език, тъй като е приключил лицей. Те бяха гладни и са бяха на лимита на силите си. Самоопределят се като поданици на кюрдско село от Ирак, като измежду тях има и няколко сириеца “, прецизира журналистката, която съумя да интервюира бежанците, изоставени от своя каналджия. 
 22-ма мигранти бяха арестувани през вчерашния ден край Бяла вода, община Малко Търново
„ Всеки от нас има лична история, само че ние се придвижваме като група. Ще опитаме и се надявам да имаме късмет да стигнем до Германия. Един от нас пострада, тъй като се лутаме в гората към този момент пет дни. Имаше трима души афганистанци, които се грижеха за нас, черни хора, само че една заран като се събудихме тях ги нямаше, бяха ни изоставили “, споделя Хамид Тахъл.

Той прецизира, че не чака съответен транспорт на въпроса ни кого чака на централния път Малко Търново-Бургас. Разказва още, че не знае имената на каналджиите и просто търси помощ. И не желае да живее в България, само че ни споделя че стотици хиляди от бежански центрове в Турция и палаткови лагери ще търсят път до Европа като него.

„ Мечтая за по-хубав живот, за успокоение, за независимост, за непорочност, каквато има в Германия, за в действителност друг живот от този в Кюрдистан. Искам семейство и благополучие, това са моите фантазии “, споделя младият мигрант. 

Административният началник на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова пък сподели в диалог с Елена Танева, за последните седмици има сред най-малко три до пет бежански групи всекидневно. Това доста натоварва работата на Окръжна прокуратура Бургас.

„ Това са обстоятелства и условия, с които ние би трябвало да се оправим и нямаме избор, защото наказателната принуда би трябвало да бъде налице. Все повече причинителите на този тип закононарушения са непознати жители, които надлежно не съблюдават и не зачитат законите в родината. Намират като най-лесен метод да набират финансови средства и за достъп до финанси точно този тип закононарушения, защото са им обещавани разнообразни суми за транспорт на мигранти от точка до точка “, прибавя тя.

Все повече мигранти има и в район Малко Търново и граничните села, където хората към този момент ги срещат през целия ден.

„ Всеки ден срещаме бежанци, афганистанци, сирийци, мароканци. В последно време има мароканци. Откъде пристигнаха? Не са нападателни. Само желаят такси за транспорт да отиде до Бургас. На джиесемите сме виждали по какъв начин е пътя и през къде би трябвало да минат - през Бяла вода, Бургас към София “, сподели пред кореспондента на Euronews Мария Кехайова - кмет на с. Бяла вода.

Макар и по-рядко в района идвали и каналджии. Местните знаят, че нормално те имат огромни коли и бусове с цел да извозят мигрантите. Предлагали на хора с по-нисък обществен статус да правят транспорта, само че локалните поданици се страхували от този бизнес.

Димитър Господинов от Бяла вода споделя, че се опасява от каналджиите и не би приел пари от тях, с цел да им оказва помощ. 

„ Такова знамение не съм видял в никакъв случай, но в никакъв случай. От тука им е пътя. Ние тъй като като вървим на лов тук надолу има на река Младежка и тия там спят до реката, до водата. Днес тези дето пристигнаха гладни, горките “, споделя овчарят Атанас Келешов.

„ Купиха си самун, тъй като тук ни носят хляба с едно микробусче, купиха си самун и един козунак. Обаче ние ги задържахме, с цел да могат да дойдат жандармеристите. Чудя от къде ги имат тези български пари “, прибавя той.

Бежанският център в Любимец също е претъпкан, както и тези в Бусманци и Пъстрогор. А Бургаска област продължава да бъде безусловно опасана към КПП-тата, където тече надхитряне сред мигрантите, управляващите и каналджиите. Денонощно екипи на полицията ревизират всички микробуси, камиони, ванове и леки коли в цялата област.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР