Търсим възможности за удължаване на валидността на визите за сезонни

...
Търсим възможности за удължаване на валидността на визите за сезонни
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Туризмът осигурява заетост на 12% от работещите в България

Търсим благоприятни условия за удължение на валидността на визите за сезонни служащи. Надяваме се в период от две седмици да има подготвени оферти за законодателни промени и тази мярка да е в действие за идния летен сезон. Това сподели министър Николина Ангелкова пред участниците в Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма, който е съвещателен орган към министъра.

Недостигът на квалифицирани фрагменти през дейните сезони основава нужда да се откри решение на проблема по какъв начин наетите към този момент у нас задгранични чиновници да могат да получат това позволение. Така те ще могат да изкарат целия летен сезон, без да се постанова да се връщат в страните си, с цел да аплайват за нова виза, която съгласно периода на годност сега, изтича в разгара на сезона, посочи министър Ангелкова.

Тя добави още, че в сряда е провела работна среща с Екатерина Захариева, заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи, на която е коментирано това предложение, както и опциите за приемане на позволение за престояване от сезонни служащи от трети страни в туризма без съществуване на виза вид „ Д “.

Министърът уточни още, че с цел да се преодолее продължително казуса от изключителна значимост е дуалното образование и връзката сред бизнес и обучение. Надявам се в тази тенденция на взаимоотношение да намерим положителни практики, които да използван, тъй че от ден на ден хора да получават професионална дееспособност и да се осъществят в България.

В момента се изследват опциите за основаване на Център за подготовка и преквалификация. Поставили сме си за цел от 2019 година година дружно с Министерство на образованието и науката да създадем този център и считаме, че това ще бъде позитивна стъпка в развиването на фрагментите, съобщи министър Ангелкова.

В сферата на хотелиерството и ресторантьорството са включени над 27 хиляди дейни предприятия. По данни на Национален статистически институт за 2017 година заетите в тези две посоки са били общо над 169 хиляди души. Заедно с туроператорите и туристическите сътрудници и останалите свързани стопански действия тези индикатори са доста по-високи и образуват близо 12% претовареност от всички действия у нас съгласно статистиката на Национален статистически институт за 2016 година

Кметът на Русе Пламен Стоилов благодари на министър Ангелкова за положителното съдействие и ползотворно партньорство. Отворени сме за всевъзможни взаимни хрумвания и планове, които ще допринесат за развиването на бранша и го направи още по-голям и важен за стопанската система на страната, разяснява още той. И добави, че за общината е извънредно значимо развиването на туризма.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР