Търсим основа за работещо проевропейско правителство, заяви Мария Габриел След

...
Търсим основа за работещо проевропейско правителство, заяви Мария Габриел След
Коментари Харесай

Борисов дойде на срещата на Мария Габриел с ПП-ДБ, тя призова да се излезе от порочния кръг

Търсим основа за работещо проевропейско държавно управление, съобщи Мария Габриел
След вчерашното скатаване, през днешния ден ПП-ДБ се появиха на срещата си с ГЕРБ-СДС и препоръчаната за министър председател Мария Габриел. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се причисли към средата на диалога, въпреки че срещата не е лидерска. След като поздрави присъстващите, той седна до сътрудниците си. 

Номинираната за министър председател още веднъж изброи 10-те точки от проекта си за бъдещо ръководство. За да се случи каквото и да било, България има потребност от работещо държавно управление, съобщи Мария Габриел. Тя прикани за екип, в който решенията не се спускат, а се взимат взаимно.

„ Търсим основа за работещо проевропейско държавно управление с ясни цели и механизми за постигането им. Тази рамка търпи промени и оставаме отворени за този разговор. Виждам опция за екип в България. Нека излезем от порочния кръг. Диалогът не цели незабавно и единствено общото, а да бъдат заложени сложните въпроси, с цел да е постоянна основата “, съобщи номинираната за министър-председател. Тя повтори уговорката си правосъдният министър да изиска от Висш съдебен съвет освобождението на основния прокурор Иван Гешев. Това би било значима крачка, поръчка за цялостна правосъдна промяна. Нужно е да засилим чувството за правдивост у българските жители, добави Габриел.

Акцентира и върху значимостта от преодоляване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, превъзмогване на двугодишното закъснение по европейските стратегии, сигурността на жителите - битка с битовата престъпност, войната по пътищата, рационализация на армията, опазване на здравето.

По думите ѝ сред двете обединения има доста тематики с допирни точки. „ Няма по какъв начин да не откроя положителните оферти, само че те имат потребност от запас и финансине, само че няма по какъв начин без работещо държавно управление. Може да има екип на България с ангажимент към българите в страната и отвън нея “ съобщи Мария Габриел.

Първи думата от ПП-ДБ взе Кирил Петков, който съобщи, че се е срещнал с 10-те предпочитани точки, настоя за повече елементи.  Затова даде думата на  Атанас Атанасов по тематиката сигурност. Той попита каква ще е политиката на бъдещо нейно държавно управление във връзка с военната помощ за Украйна, както и дали шефовете на службите би трябвало да се назначават от президента или Министерския съвет.

По отношение на първия въпрос Мария Габриел отговори, че позицията е за цялостна взаимност с Украйна. Колкото до назначенията, тя уточни, че първо би трябвало да се запознае с текста на законопроекта и изясни, че решенията не се спускат от един човек, по тази причина и трябвало да го разиска с сътрудниците си. „ Аз обичам да чета “, акцентира еврокомисаря.

По тематиката правораздаване беше поканен Христо Иванов, който Габриел назова „ тънък ценител “. Иванов изрази вяра, че ще се приказва за основна действителна смяна в Прокуратурата, а не един да бъде заменен с различен. Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има смяна в дълбочина, съобщи Христо Иванов. Попита какви са желанията на ГЕРБ-СДС за смяна в Конституцията. „ За мен е значимо да продължим да приказваме за конституционна промяна, само че би трябвало да излезем от порочния кръг. Вие сте тънък ценител на правосъдната промяна, по тази причина търсим поддръжка, с цел да може да се реализира, тъй като тя не може да се реализира от една политическа мощ “, съобщи претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС.

Последен взе думата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Не от пренебрежение закъснях. Исках да видите, че ГЕРБ не е лидерска партия, а че е равностойна на вашата. Чухме няколко пъти да се загатват обособени решения, които се изваждат в този момент като в предизборна акция. Завършекът на тази среща е, че имаме толкоз доста общи неща, че е грехота да не ги свършим. Аз не с смешка и задявка съм казвал - за какво Асен Василев да не е финансов министър? През август месец ние няма да можем да си съберем изборните комисии. И тогава ще водим същите диалози, само че с изпуснати финанси, ПВУ “,  заяви той.

Той прикани водачите на ПП-ДБ да преспят една нощ и да помислят.

„ След това ние ще намерим решение - положително или неприятно. Но мисля, че по-лошо от 2 години служебни държавни управления няма. Виждате нервите, които се появиха през днешния ден от ЮАР.  Ще проиграем огромен късмет, не се заблуждавайте всички, че гласоподавателите ни избират избори или други формати “, добави водачът на ГЕРБ.

Кирил Петков от своя страна  благодари и посочи, че тъкмо в този формат се организират същинските диалози. „ За да може едни решения да се вземат, ние би трябвало да забележим по какъв начин индивидът зад тях реагира преди да се довери една цяла страна на него. Има значение дали можем да водим естествен разговор за решенията и е доста значимо дали сме поредни и кардинални. Когато имаш ясно стихотворец ангажимент на база на джентълменска спогодба, би трябвало да се съблюдава. Нашият огромен проблем е, че си нямаме доверие. И вие на нас, и ние на вас “, изясни Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР