Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време

...
Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време
Коментари Харесай

Манолова: Над Лукойл Нефтохим е имало опънат премиерски чадър

„ Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 година по време на третия кабинет на Бойко Борисов е определен за владетел на златната държавна акция на „ Лукойл Нефтохим – Бургас “. За всичкото това време той освен не е правил доклад и отчет за работата си, не се е появявал в Народното събрание, само че и българските жители не знаят по какъв начин и дали е бил предпазен държавния интерес от държателя на държавната златна акция. “

Това сподели пред медиите, водачът на партия „ Изправи се България “ Мая Манолова по време на проведена акция под надпис: Акция „ Златна акция “, на която тя сподели макет на златна акция, а деятели на групировката разположиха златисти варели и макети на бензиноколонки с искане за понижаване цената на бензина и дизела с 1 лев до действителната съгласно тях цена на горивата, оповестяват от щаба й.

Манолова изясни, че страната, която е акционер в „ Лукойл Нефтохим – Бургас “ има специфични права със златната акция, а точно да има представител в Надзорния съвет на рафинерията, който може да привиква Общо заседание, да дефинира дневния му ред, в това число и да блокира решения. „ От „ Изправи се България “, считаме, че държателят на златната държавна акция не пази обществения интерес. Днес цените на бензина и дизела в бензиностанциите са надлежно 3,30 лева  и  3,45 лева Те се образуват на база цената на съветския недопечен нефт от 74 $. През декември м.г. цената му е била безусловно същата, само че тогава бензина и дизела са се продавали на 2,40  лв.  и 2,50 лева на литър, т.е. с един лев по-евтино. Какво се е трансформирало за това време, че цената да се оскъпи с лев на литър? Това е спекулативна облага и тя ощетява българските жители. Реализира се от една компания, на която Лукойл Нефтохим - Бургас е дала изключителни права.  Печели по 10 милиона лв. дневно, или близо 3,5 милиарда лв. на година “, безапелационна беше Мая Манолова. По думите ѝ, единствено за предишния месец, цените на съветския нефт „ Урал “ са паднали с 20%, само че цените на горивата у нас не са се намалили едвам с 3% и попита, за какво държателят на златната акция не е имал отношение по въпроса?

Манолова разясни още, че над Лукойл Нефтохим – Бургас е имало обтегнат премиерски чадър, поради околните връзки на някогашния министър-председател Бойко Борисов с тогавашният началник на рафинерията. „ С идването на власт на „ Продължаваме промяната “, с изключение на премиерски, беше разпънат и европейски чадър, тъй като персонално Асен Василев и Кирил Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията в България европейска дерогация и право да преработва съветски нефт. От застъпничеството на Кирил Петков и Асен Василев няма никаква изгода за българския народ, само че явно някой различен печели. “
Мая Манолова беше безапелационна, че идващия петък ще бъде в Министерството на енергетиката, с цел да пита министъра, по какъв начин страната пази ползите на българските жители в рафинерията и по кое време цените на горивата в бензиностанциите ще стигнат естествени равнища, т.е. с лев по-евтини. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР