Търси се вариант част от противоепидемичните мерки да се налагат

...
Търси се вариант част от противоепидемичните мерки да се налагат
Коментари Харесай

Адвокат: Обмисля се как част от противоепидемичните мерки да се налагат и без обявяването на извънредна обстановка


Търси се вид част от противоепидемичните ограничения да се постановат и без оповестяването на изключителна конюнктура. Това сподели в е ефира на „ Твоят ден ” по NOVANEWS специалистът по здравно право юрист Мария Шаркова.

„ Търси се баланс за отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, само че запазвайки някои значими ограничения, които по своя темперамент не са противоепидемични, само че са нужни. Трябва да се уредят и значими въпроси като този с спомагателното финансиране на работа в неподходящи условия, издаването на ПСР и др ”, изясни тя.

По думите й не е мястото в закона да се уреждат елементи като носенето на маска.

„ Това е в пълномощията на министъра на опазването на здравето. Няма нищо ужасно от юридическа позиция в отпадането на изключителната конюнктура. Има механизъм, при който властта да постанова ограничения при повишението на заболеваемостта. Сега са планувани условия, при които част от ограниченията да се постановат и без да е належащо налагането на противоепидемична конюнктура ”, сподели още Шаркова.

Според нея е разумно персоналните лекари да са тези, които издават направление за PCR тест.

По отношение на електронното досие, тя разяснява, че това ще бъде стъпка в вярната посока, в случай че се осъществя.

„ Това ще бъде от помощ за пациентите, би трябвало да е в основата на всички промени в болничната и отвън болничната помощ, които се плануват. Важно е да се регламентира детайлно всичко към досиетата. Към момента няма издадена такава разпоредба ”, посочи тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР