Търсенето в света на ядки кашу, спадна след края на

...
Търсенето в света на ядки кашу, спадна след края на
Коментари Харесай

Как намаленото търсене на кашу в света може да срине икономиката на една африканска страна

Търсенето в света на ядки кашу, спадна след края на пандемията от ковид под натиска на голям брой фактори, в това число високата инфлация и повишеното произвеждане. Това докара и до спад на цените на кашуто, съгласно фермери, купувачи и специалисти от бранша, написа Reuters.

" Никой не желае да купува кашу, даже в случай че желая 150 централноафрикански франка за кг (0,24 щатски долара), вместо действителната цена от 315 централноафрикански франка (0,5 щатски долара). Никой не желае да заплати, тъй че съвсем цялата годишна продукция остава при нас ", споделя фермерът и покупател на сурово кашу Дриса Дембеле, който има плантация от 10 хектара.

Той е изгубил 20 милиона централноафрикански франка (33 000 щатски долара) през сезон 2022 година, откакто е купил ядки, които не е съумял да препродаде на преработватели на едро.

В Катиола и други градове на Кот д`Ивоар (Бряг на слоновата кост) като Буаке, Корого, Одиене и Бондуку, където се създават 80% от реколтата от кашу в страната, фермерите и търговците " на едро " държат непродадени ресурси от последните два сезона, заради липса на индустриални купувачи.
 Държавите в света с максимален спад и най-голям растеж на инфлацията
Държавите в света с максимален спад и най-голям растеж на инфлацията

Само в една дребна, само че богата страна цените са по-ниски от преди година

Кот д`Ивоар, най-големият производител на какао в света, стана и водещ международен производител на кашу .

Производството в страната е повишено от 400 000 тона през 2011 година, до 1 милион тона през 2022 година, като се чака да резервира това равнище и през 2023 година

Производството се е повишило и в други страни през същия интервал, споделя Ганеш Раджараман от Olam Food Ingredients, поделение на колоса в хранително-вкусовата индустрия Olam Group. По думите на Раджараман, гаранциите за минимални цени, дружно с рекордните пикове на цените през 2016-2018 година, са насърчили развъждането на кашу. Натрупаният остатък от ресурси на продукта обаче е намалил цените.

Това засегна множеството производители и търговци по веригата на кашуто в Кот д`Ивоар, като е на път да потопи в невиждана рецесия този главен за страната бранш, макар държавните дотации и тласъците за експорт на локалните преработватели, с цел да останат конкурентоспособни.

В Буаке, " сърцето " на промишлеността за преправка на кашу в страната, работата е съвсем спряна, защото работодателите изпитват компликации да заплащат заплати на служащите. " Изминаха два месеца, откогато спряхме да произвеждаме каквото и да било. Нашите снабдители желаят парите си, само че ние сме " на алено ", разяснява шефът на дружество за преправка на кашу в Буаке.

Фабриките за кашу са процъфтявали в годините на взрив на търсенето му, като някои са взели огромни заеми в отговор на проекта на държавното управление да подтиква локалната обработка. Но спадът в търсенето и ниските цени на продукта в този момент са ги довели до ръба на банкрута.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР