Търсенето определя предлагането. Но у нас пак не е така.

...
Търсенето определя предлагането. Но у нас пак не е така.
Коментари Харесай

Майсторът - изчезващ вид, надникът гони 300 лева

Търсенето дефинира предлагането. Но у нас отново не е по този начин. В сезона на ремонтите да намериш читава бригада, е огромен шанс. Надникът на най-търсените експерти гони 300 лв., без значение дали са водопроводчици, фаянсаджии, електричари или автомонтьори. За тях към този момент е по-изгодно да работят при фамилията си в Пловдив, вместо да вървят на гурбет в чужбина. Въпреки голямото търсене обаче майсторите са ъгъл, а младите българи не са склонни да си вадят хляба с ръце.

Макар тук заплащането да пораства, доста от експертите още веднъж стегнаха куфарите за чужбина, откъдето наложително ги върна COVID-пандемията пролетта на предходната година. Още щом първичният ступор мина, бояджии, фаянсаджии и строители се върнаха там, където години наред вадеха положителни пари. Тези пък, които са тук, се задъхват от работа и поръчки и имат листа с чакащи. И към този момент са като скъпоплатени лекари - може да срещнете и след два месеца, в случай че нямате шанс или връзки.

Купихте си климатик? Чудесно! Но ще го ползвате след 10 дни

Това е най-ранната дата, за която монтажникът най-любезно ви трансферира във времето. Това дори е доста оптимистичен сюжет. Продажбите на охлаждащи тела внезапно скочиха преди две-три седмици, когато потеглиха сахарските жеги в Пловдив, описват търговци от склад на „ Брезовско шосе “. Проблемът е, че на множеството клиенти климатиците стоят още по кашоните, тъй като бригадата не може да смогне да ги инсталира. При нас обичайно пазарят доста хора от близките обитаеми места и с цел да ги обслужим, хабим двойно повече време поради дистанциите, показват продавач-консултантите. Но това не е шопинг феномен единствено при тях.

За облекчение на клиентите си множеството строителни хипермаркети оферират и монтаж. Това са външни компании, които работят по собствен график. А когато в промоционалните брошури на магазините има включен в цената и монтаж, тогава в действителност

ползата скача в пъти.

И се чака още повече. Ако пък желаете да купите охлаждаща система " от извора " - огромна компания производител, през лятото просто нямате късмет. Евентуално септември, оповестяват техниците. Проблемът е, че тя сервизно обслужва на абонаментен принцип доста здания на институции, компании, хотелски вериги и други Само че септември месец климатикът напълно няма да е жизненоважен, както сега...

" Хората се сещат за покупка на климатик два пъти годишно - през зимата, когато хване същинският мраз, и в най-жежките дни на лятото. Затова не можем да смогнем с поръчките. Същото е и с профилактиката на уредите. Тя лишава към час, час и нещо, само че би трябвало да се прави сред сезоните, а не във времето, когато уредът се употребява интензивно ", показва експерт по климатиците.

" На мен ми се скапе бойлерът и се наложи скоростно да закупувам нов, другояче няма по какъв начин да се къпем в тази горещина, а семейството ни е от трима души ", споделя след солидна обиколка по магазините задъхан пенсионерът Тодор Атанасов. Извадил " парите за черни дни ", прегледал брошурите, набелязал уреда и се оказало, че

от магазина могат да му обезпечат занаятчия след две седмици.

" Естествено, беше недопустимо за мен и потеглих да звъня по разгласи - споделя възрастният мъж. - От 10 диалога единствено един занаятчия се оказа на море, другите деветима непосредствено ме отрязаха. Иначе услугата по ремонт на остарелия бойлер и монтаж на новия върви сред 80 и 100 лв.. Опитен занаятчия без проблем прави 3 монтажа за ден.

Не че надничаме в джоба на другите, само че на фона на възходящото търсене и увеличаващото се възнаграждение е необичайно, че у нас майсторските специалности към момента се считат за непрестижни и все по-малко младежи желаят да станат водопроводчици или монтажници на климатици. Което е още един от българските парадокси на пазара на труда.



Само за няколко месеца: Левче от горната страна за грунд и стиропор

Правило №1:

Ремонтът, даже козметичен, в никакъв случай няма да излезе толкоз, колкото сте планували.

Правило №2:

Майсторите постоянно ще намерят причина да ви смъкнат още пари. Така става постоянно. Но когато и цените на строителните материали хвърчат през ден, ремонтът вкъщи или в офиса се трансформира в „ каца без дъно “.

Поскъпването на бои, тапети, лепила, фаянс, теракота и така нататък потегли напълно незабелязано напролет на предходната година, когато пандемията ни затвори по къщите. Тогава фамилиите осъзнаха значимостта на дома и започнаха да влагат в преустройства, ремонти и декориране на пространствата. Моментът на естетическо мислене обаче съответства със усложнен импорт и проблеми при работата както на непознатите производители, по този начин и на нашите. После скочиха транспортните разноски на импортните артикули. Вносът от Китай нарастна с пъти и това се отрази и на интериорните детайли по ремонта и обзавеждането. По-нататък, откакто светът се посъвзе от шока и стопанските системи се раздвижиха, се стигна до недостиг на строителни материали. Нагоре пое цената и на тока, и на горивата - все детайли от ценообразуването на материалите за ремонт. Мивки, душове, железни и дървени порти, дограми, мебели и всевъзможни по-дребни чаркове закономерно дръпнаха нагоре основно поради стремителното нарастване на материалите, от които са направени - метали, дървесина, пластмаса. С една дума, всичко нарастна и търговците на дребно бяха последната частица от веригата.

За една година (май 2021 по отношение на май 2020 г.) най-обикновен латекс от 10 литра нарастна от 48 лв. на 51.50 лв.. Ролка релефни тапети стана от 8.10 лв. на 8.30. Това са цени, взети от данните на Националния статистически институт, и по тази причина би трябвало да се има поради, че те са междинни за страната. Из пловдивските магазини обаче действителността е друга - един най-обикновен железен профил с дължина 3 метра от дълго време мина 3 лева при остаряла цена от 2,20. Стиропор с дебелина 5 см скочи с цяло левче за няколко месеца и към този момент е твърдо над 6-6.50 лева Литър грунд може да се откри на същата цена, само че при доста старателно циркулиране. През месец март можеше да се купи за 5.50-5.60 лева, напомнят наблюдателни майстори.

Има няколко метода да понижим разноските при ремонт. Първият е общовалиден при извършване на покупки от храни до облекла, а точно следене на промоциите в огромните магазини. Вторият е да купите всичко от един магазин и да се възползвате от комерсиалната отстъпка за количество. В „ Алати “ да вземем за пример при покупки на стойност над 1000 лв. от физически лица оферират рабат от 6%. Фирмите могат да си извоюват даже още по-големи отстъпки, стига да имат специфични карти от магазина и да вършат регулярно ударни обороти. В „ Мосю Бриколаж “ пък август е разгласен за месец на ламината и в случай че похарчите над 900 лв. за настилката, ще получите отстъпка от 15 на 100.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР