Търсенето на виновника за падането на ракетите в Полша се

...
Търсенето на виновника за падането на ракетите в Полша се
Коментари Харесай

Как Русия да се възползва от противоречията между Зеленски и Запада

Търсенето на виновника за рухването на ракетите в Полша се трансформира в съществено тестване за Съединени американски щати и НАТО. Според американската преса това е необичаен образец за обществен спор сред Украйна и нейните западни съдружници. Експертната общественост е уверена, че Вашингтон се опасява Зеленски да не излезе отвън надзор. На този декор Москва предприе дипломатическо нахлуване.

Разминаването в оценките за случая с рухването на украинската ракета в Полша докара до различия сред президента на Украйна и Запада. Най-малкото, съгласно журналиста от “Ню Йорк Таймс ” Карли Олсън, това е необичаен образец за обществена дискусия сред Киев и неговите съдружници, в това число Вашингтон.

Инцидентът, при който починаха двама души, стана във вторник. Това провокира съществено безпокойствие на Запад, поради участието на Полша в НАТО. Ако падналата ракета се беше оказала съветска, както побърза да съобщи президентът на Украйна Зеленски, това можеше да се преглежда като офанзива на територията на НАТО. На идващия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и полското управление обявиха, че ракетата, най-вероятно украинска, е била ракета земя-въздух, изстреляна в опит да смъкна съветски ракети. Но Зеленски продължи да упорства, че Киев не е забъркан в случилото се.

Тогава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който по това време беше в Индонезия за срещата на Г-20, сподели, че траекторията на ракетата прави малко евентуално " да е изстреляна от Русия ". По-късно държавният секретар Антъни Блинкен удостовери, че това е украинска ракета, която е паднала върху Полша. След това Зеленски изиска украински експерти да бъдат позволени да проверяват случая, само че полският президент Анджей Дуда сподели, че за цялостното присъединяване на Украйна в следствието ще са нужни „ съответни договорни разпореждания, разпореждания на интернационалното право, интернационалните съглашения “.

Едва в четвъртък Зеленски поправя позицията си, като сподели: „ Не знам какво се случи този път, не знаем на 100%, мисля, че светът също не знае на 100%.Но съм сигурен, че имаше съветска ракета и че използвахме ракети за противовъздушна защита. ”

Според американското издание “Политико ”, базирайки се на свои източници в Белия дом, високопоставени представители на Съединени американски щати са се свързали особено с европейските водачи и с екипа на Зеленски, призовавайки ги да бъдат деликатни в изказванията за ракетата. В поредност от незабавни телефонни позвънявания американската страна също изиска съдружниците от НАТО да се въздържат от безапелационни изказвания до привършване на следствието.

Според изданието оценките за този случай илюстрират първото съществено различие сред Вашингтон и Киев - съюз, който значително работи в съгласие съвсем девет месеца след началото на съветската специфична интервенция.

Владимир Василев, основен откривател в Института за проучване на Съединени американски щати и Канада на РАН, е уверен, че американците се опасяват от последователното излизане на Зеленски от надзор и в профил може да наподобява, че „ Киев стартира едвам доловимо да прекалява с Вашингтон или Брюксел “. Освен това американците са все по-притеснени от настойчивите претенции на Украйна за нови оръжия и икономическа помощ, макар че Съединени американски щати към този момент са отпуснали 43 милиарда $ и желаят да обезпечат още 37.

Затова случаят с ракетата „ се трансформира във значим казус за слагането на Киев на мястото му и за следващ път увещание, че окончателните решения се вземат във Вашингтон и те са наложителни за Украйна “. „ Надуването и превръщането на Зеленски в световен воин даде плодове. Киев реши, че играе независима роля и може да дефинира посоката на спора “, сподели Василиев.

Генералният шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси Андрей Кортунов е уверен, че за украинското управление е " блъснала доста неприятна камбана ".

„ Може да се спори дълго за това по какъв начин и за какво е паднала ракетата, само че този сериозен случай носи репутационни разноски за виновната страна. Западната поддръжка за Украйна се основава основно на имиджа на президента, неговата дейна и професионална пиар активност. Ако тази активност стартира да буксува, тогава са вероятни затруднения, изключително в случай че това съответствува с мирните оферти от Русия. Тогава не са изключени разцепления даже в границите на западните страни във връзка с руско-украинския спор “, счита Кортунов.

Политологът е уверен, че в случай че падналата ракета се беше оказала съветска, то НАТО „ трябваше да отговори на това с военни средства, в действителност щеше да има действителна опасност от влизане в спор с Руската федерация “. „ Естествено, това е мъчно решение, изключително откакто не може да бъде взето въз основа на непотвърдена информация, тъй че Зеленски сложи своите западни другари в много неловко състояние “, изясни Кортунов.

Москва ловко се възползва от различията сред Киев и Вашингтон, като предприе мощно дипломатическо нахлуване. „ Русия се пробва да повлияе на Съединени американски щати, тъй че Вашингтон да държи Киев на изкъсо по въпросите на дипломатическото споразумяване и всичко, обвързвано с преговорния развой. Москва към този момент съобщи, че въпросът за разрешаване на спора може да се реши без Украйна – непосредствено с Вашингтон. Общуването с Киев е загуба на време, Украйна е изцяло подвластна, тъй че присъединяване ѝ в този развой основава опция за американците да избягат от отговорност “, счита Василиев.

Москва също има повече лостове за въздействие върху европейските съдружници на Съединени американски щати, „ тъй като те се опасяват от опасността да бъдат ударени “. „ Още в този момент се вижда играта на Москва да отдръпне Европа от Киев, тъй като европейците стават все по-загрижени за всички тези украински проблеми. На това дипломатическо поле Русия може да получи избрани политически дивиденти. Москва неведнъж е напомняла, че излизането на спора оттатък границите на Украйна може да има мъчително влияние върху проблемите със сигурността на Европа, а освен на нейната стопанска система “, сподели специалистът.

Главният откривател в Института за проучване на Съединени американски щати и Канада на РАН не изключва, че с наближаването на зимата и удължаването на спора ще има повече различия сред Киев и неговите западни съдружници. „ В подтекста на влошаващата се икономическа обстановка Киев се пробва изцяло да премине към безплатно поддържане от Европа. Ако тази наклонност продължи, поради влошаващата се социално-икономическа обстановка в Европа, различията може да стартират да се демонстрират в очевидна форма, а не в латентна “, предвижда Василиев.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР