Търсенето на устройства за виртуална и разширена реалност е доста

...
Търсенето на устройства за виртуална и разширена реалност е доста
Коментари Харесай

Пазарът на VR/AR устройства се срина през 2023 г.


Търсенето на устройства за виртуална и разширена действителност е много едва сега
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на международния пазар на хедсети за виртуална (VR) и разширена (AR) действителност е намалял с 54,4% през първото тримесечие на 2023 година, съгласно нов отчет на IDC. В същото време анализаторите не прецизират броя на доставките, само че означават, че VR устройствата заемат 96,2% от общия  пазар.

Според IDC, спадът на пазара не е неочакван, поради дребния брой производители на AR/VR съоръжение, неналичието на всеобщо търсене на сходни устройства и сложната макроикономическа среда.

„ Въпреки неотдавнашния спад, това е вълнуващо време за пазара на AR/VR, защото през идващите седмици и месеци се чака да се появят нови играчи и хедсети от последващо потомство. След като Sony стана главен съперник на Meta, всички погледи бяха ориентирани към Apple, която към момента не е оповестила своите хедсети “, разяснява Джитеш Убрани, анализатор от IDC

Големият размер артикули и услуги на Apple, които към този момент се употребяват, сигурно ще помогне на компанията да разграничи своите хедсети от продуктите на други снабдители на AR/VR. Но растежът на пазарния дял на Apple може да е стеснен, като се има поради, че предстоящото устройство на компанията е насочено към потребителския сегмент и е скъпо, добавя Убрани.

Най-големият производител на хедсети за виртуална и разширена действителност през първото тримесечие на 2023 година остава Meta  с дял от съвсем 48%. На второ място е японската компания Sony (35,9%), трета е китайската ByteDance (6,1%). Топ 5 на пазарните водачи в AR/VR сегмента включва марките DPVR и HTC с дялове под 2%.
още по темата
IDC чака, че през идващите години търсенето на AR/VR съоръжение ще пораства с повече от 30% годишно, а през 2026 година пазарът ще доближи 35,1 милиона единици.

Според прогнозата, най-високи темпове на напредък в разноските за AR и VR ще записват незабавните услуги (+82,9% на година), игрите с добавена действителност (+57,8%), видеозаснемането (+47,8%) и съдействието (+ 42,7%). В 16 други области се чака разноските за виртуална и разширена действителност да се усилват с повече от 30% годишно.

Самостоятелните VR хедсети (способни да възпроизвеждат наличие сами, без да са свързани със смарт телефон или компютър) ще се показват едва през 2023 година, заради мощните продажби през 2020-2021 година В същото време категорията на неавтономните устройства евентуално ще покаже напредък, значително заради дребните продажби през 2022 година, споделят анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР