Търсенето на петрол в Китай може да достигне връх до

...
Търсенето на петрол в Китай може да достигне връх до
Коментари Харесай

Десетилетната зависимост на петролните пазари от Китай може да е към края си

Търсенето на нефт в Китай може да доближи връх до края на десетилетието. Ще могат ли международните петролни пазари да продължат да разчитат на Китай, или към този момент няма да са подвластни дотам от него, имайки поради разтърсеното му икономическото му възобновяване? Отговорите дават някои специалисти.

" В продължение на 20 години пазарът на нефт е подвластен от Китай, който доставя пазарите, само че тази история е към края си ", счита ръководителят на Facts Global Energy Ферейдун Фешараки, представен от CNBC. Той предвижда, че търсенето на нефт в Китай ще доближи връх през идващите три - пет години.

" Ще би трябвало да погледнем към страни като Индия или други, с цел да създадем резистентност от страна на търсенето ", добави специалистът.

И компанията за проучвания и разбори Wood Mackenzie чака търсенето на нефт в Китай да доближи своя връх до 2027 година, след което ще последва нескончаем спад в търсенето на недопечен нефт. " Търсенето на нефт в Китай доближава своя пик до 2027 година и по-късно ще станем очевидци на дълготраен спад, на фона на упоритостите на страната към енергиен преход и фактът, че общият стопански напредък се забавя в дълготраен проект, " съгласно съветник от Wood Макензи. През 2020 година Китай си сложи за цел да бъде въглеродно безпристрастен до 2060 година

И от Wood Mackenzie чакат Индия да компенсира търсенето на недопечен нефт от Китай. Страната е на път да изпревари Китай по растеж на търсенето на нефт към края на десетилетието.
 Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел
Цените на петрола са най-високите си равнища от началото на тази година: прогнозите са за $100 за барел

Фючърсите за американския недопечен нефт Brent сса 93,90 $ за барел

Нещо повече - " през идващите две десетилетия моторът на растежа на Азия ще бъдат Индия и Югоизточна Азия ", предвиждат специалистите.

Икономиката на Индия регистрира растеж 7,8% през второто тримесечие, отбелязвайки най-бързия ритъм на напредък от една година. Освен това се чака страната да стане третата по величина стопанска система до 2030 година

Според Международна организация по енергетика въглищата към момента съставляват най-големият съставен елемент от енергийния микс на Китай с 55%. Петролът и други съставляват 19%, а по-чистите други възможности съставляват релативно по-малък дял.

След няколко десетилетия?

Не всички са съгласни, че търсенето на нефт в Китай скоро ще доближи своя пик. Някои анализатори са на мнение, че ще са нужни няколко години - може би даже десетилетия, с цел да се случи сходно нещо.

" С изключение на обилни газови открития или софтуерни пробиви във възобновимата или различна сила, не чакаме растежът на търсенето на нефт в Китай да завърши най-малко още две до три десетилетия. Темпът на напредък на търсенето може да се забави ", счита Боб Макнали, който е президент на Rapidan Energy Group.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР