Търсенето на перфектния премиер е mission impossible (от англ. -

...
Търсенето на перфектния премиер е mission impossible (от англ. -
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Търсенето на перфектния премиер е невъзможна мисия

„ Търсенето на съвършения министър председател е mission impossible (от англ. - невъзможна мисия), тъй като приказваме за екип от способени съидейници. Това би трябвало да е това, което търсим, в случай че желаеме сполучливо ръководство в бъдеще “.

Така финансистът Левон Хампарцумян изясни в предаването „ Стълбището “ по Дарик визията си за съвършения министър председател, за който си коства да гласуваме. По-рано през седмицата в опит да бъдат въодушевени гласоподавателите да потърсят политици, които в действителност си коства да поддържат на идните избори.

Сред слушателите, които се включиха са имена на известни и не толкоз известни персони, само че всички обединени от разбирането, че съвършен министър председател има. Анкетата и анализът ѝ от Левон Хампарцумян може да чуете в атачмънтите.

В “Стълбището ” финансистът направи паралел сред творбата „ Приказка за стълбата “ на Христо Смирненски, което се падна на матурата по български език в петък, и политиците у нас. Според него в българската реалност дяволът от приказката може да бъде олицетворен с нереформираните служби, а момъкът със съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ Делян Пеевски е резистентен в политическата си кариера към този момент 20 година “, съобщи Хампарцумян.

Той проучва слабите и мощни страни на трите най-големи политически сили у нас.

„ ГЕРБ имат една доста мощна страна, че имат корав електорат. Да си напомним ГЕРБ е Граждани за европейско развиване на България. Тези 400 – 500 хиляди души (които гласоподават за ГЕРБ – бел. ред.) нямам доверие да лягат и да стават с мисъл за европейското ни развиване. Но има стопански зависимости – в случай че си член на ГЕРБ, може би ще получиш някои позиции в администрацията. За всички партии важи, само че ГЕРБ е най-голямата и най-устойчивата в това отношение “, съобщи Хампарцумян.

Според него, в случай че си от ГЕРБ и си предан, не е належащо да си приключил най-хубавите международни университети, само че ще получиш позиция на върха в своята специалност. А това е значимо, тъй като хората хранят фамилии. Други, които оферират единствено „ кръв, пот и сълзи “ имат по-малки шансове да завоюват това състезание.

„ Силната страна на ПП-ДБ е, че оферират смяна, релативно. Да, част от нещата, които оферират са рационални, друга част – леко наивни. И, несъмнено, чисто биологически са по-млади хора. Т.е. промяната на поколенията и естественият конфронтация на поколенията би трябвало да им даде някаква мощ “, съобщи финансистът.

Той обаче акцентира, че до момента с прагматичното използване на нещата, които желаят, не са впечатлили обществото доста.

“Но, да кажем, че се учат “, заключи Хампарцумян.

Финансистът разяснява и силата и слабостите на Движение за права и свободи:

„ При Движение за права и свободи има две неща. Едното е, че имат релативно предан електорат – етнически, даже районно. Можеш да отидеш в регионите на Движение за права и свободи, пътищата са малко по-добре направени. Другото нещо е, че те редовно си приготвят идващото потомство политици с много положително обучение, политическа подготовка и така нататък и не трябва да бъдат подценявани “.

Запитан дали би било стъпка напред или обратно, в случай че България се ръководи от министър председател, който към този момент един път е бил на този пост, Хампарцумян съобщи:

„ Аз отново приказвам за екипи от съидейници. От тази позиция не е краят на света, стига да има държанието, което да дава отговор на потребностите на 21 век и обстановките към нас – стопански провокации, реструктурирана стопанска система, закъснение на Европа, войната в Украйна. Светът няма да свърши на следващия ден. Всички тези неща ще се отразяват на живота ни и могат да се отразят по-негативно или по-позитивно според от това накъде вървим като страна. Не бива да абсолютизираме, че министър председателят или ръководещата партия са отговорни за всичко или да сме признателни за всичко, което сме постигнали, тъй като главното, което реализираме, изключително стопански, са предприемчивите българи, образованите българи, занаятчиите, които вършат неща. Не толкоз политиците. Политиците разпределят част от техния триумф.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР