Търсенето на жертви на горския пожар в Мауи се засилва, тъй като броят на загиналите нараства

...
Длъжностни лица на Мауи потвърдиха в петък, че броят на
Коментари Харесай

Длъжностни лица на Мауи потвърдиха в петък, че броят на жертвите на горския пожар е нараснал до най-малко 114, докато издирването на стотици изчезнали хора продължава в историческия крайбрежен пристанищен град Лахайна, който беше почти напълно унищожен от пожара.

Само шест от жертвите досега са публично идентифицирани.

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн и съпругата му Хайме Грийн проведоха емоционално обръщение на живо в петък вечер от Хонолулу.

Пожарът в Лахайна беше един от четирите, които избухнаха на острова на 8 август. Грийн каза в петък, че най-малко 2200 сгради са били унищожени и други 500 са повредени в пожара.

„Много повече опустошителна от всяка материална загуба е загубата на ценни животи“, каза губернаторът. „На майки, бащи, баби и дядовци, синове и дъщери.“

По-рано през деня кметът на Мауи Ричард Бисен каза пред репортери, че около 60% от зоната на изгаряне на Лахайна е била претърсена за човешки останки от няколкостотин федерални персонал за търсене и спасяване, използващ десетки трупни кучета.

Говорителят на FEMA в сряда изчисли, че броят на хората в неизвестност е между 1100 и 1300.

Шест съдебни антрополози от военнопленниците на Министерството на отбраната/Счетоводната агенция на МВР помагат при събирането и идентифициране на човешки останки, се казва в изявление на Пентагона в петък. Групата има опит в проверката на ДНК от отдавна изгубени военнослужещи, много от които са загинали преди Втората световна война.

Маркъс Коулман, високопоставен служител от FEMA, каза в петък, че около 1000 федерални респонденти са сега на земята в Мауи.

Около 6000 жители са се регистрирали за федерална помощ, каза Колман, добавяйки, че FEMA е изплатила досега около 5,6 милиона долара на 2000 домакинства.

Властите се надяват да опразнят претъпканите, неудобни групови приюти до началото на следващата седмица, каза Брад Кизерман, вицепрезидент за операциите при бедствия в Американския червен кръст. Предлагат се и хотели за отговарящи на условията евакуирани лица, които са прекарали последните осем дни в коли или са къмпингували на паркинги, каза той.

Договорите с хотелите ще продължат най-малко седем месеца, но лесно могат да бъдат удължени, той каза. Доставчиците на услуги в имотите ще предлагат храна, консултации, финансова помощ и друга помощ при бедствия.

Губернаторът каза, че най-малко 1000 хотелски стаи са отделени за разселените жители и лицата, които първи реагират. Освен това Airbnb каза, че крилото му с нестопанска цел ще осигури имоти за 1000 души.

Бисен каза, че ще посочи временен заместник в понеделник за Херман Андая, администратор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи, който внезапно подаде оставка в четвъртък, след като защити решение да не пуска предупредителни сирени на открито по време на пожара в Лахайна.

Андая каза тази седмица, че не съжалява, че не е внедрил системата, защото се опасяваше, че това може да накара хората да станат „маука“, хавайски термин това може да означава към планините или навътре.

"Ако случаят беше такъв, тогава те щяха да отидат в огъня", обясни Андая. Той се оттегли в четвъртък, ден по-късно.

Писмото за оставка на Андая беше кратко и не споменаваше здравословните причини, които окръжните служители цитираха за оставката му.

Решението да не използва сирени, в съчетание с недостига на вода, който затрудни пожарникарите и път за евакуация, задръстен с превозни средства, които бяха обхванати от пламъци, предизвика силна критика от много жители след най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век.

Хавай има това, което рекламира като най-голямата система от сирени за предупреждение на открито в света, създадена след цунами от 1946 г., което уби повече от 150 на Големия остров. На неговия уебсайт се казва, че може да се използват за предупреждение за пожари.

В сряда Андая енергично защити квалификацията си за длъжността, която е заемал от 2017 г. Той каза, че не е бил назначен, а е бил проверен, взел изпит за държавна служба и беше интервюиран от опитни ръководители на спешни случаи.

Андая каза, че преди това е бил заместник-директор на отдела за жилищно настаняване и човешки проблеми на окръг Мауи и началник на кабинета на бившия кмет на окръг Мауи Алън Аракава в продължение на 11 години години. През това време, каза той, той често се отчиташе в „центровете за спешни операции“ и участваше в множество обучения.

„Така че да кажа, че не съм квалифициран, мисля, че е неправилно“, каза той.

Корин Хъси Нобрига каза, че е трудно да се обвини за трагедия, която изненада всички, дори ако някои от нейните съседи повдигнаха въпроси относно липсата на сирени и неадекватните маршрути за евакуация.

The огънят бързо премина през нейния квартал, въпреки че домът й беше пощаден.

„В един момент видяхме огъня там“, каза тя, сочейки към далечните хълмове, „а в следващия момент той поглъща всички тези къщи. „

Причината за пожара остава в процес на изясняване. Министерството на правосъдието потвърди в петък, че е разположило федерални екипи за спешно реагиране, които да помогнат в това разследване. Те включват следователи от Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия и Службата на маршалите на САЩ.

Генералният прокурор на Хавай Ан Лопес каза в четвъртък, че външна организация ще извърши "безпристрастен, независим" преглед на отговора на правителството.

Местните хавайци и други от Лахайна казаха по-рано в петък, че се притесняват Грийн се движи твърде бързо, за да възстанови изгубеното, докато скръбта е все още сурова.

„Пожарът избухна само преди 10 дни и много хора все още са в шок и скърбят“, Тиаре Лорънс, която е израснала в Лахайна, каза на емоционална пресконференция, организирана от активисти на общността. Те се обадиха на Green, за да дадат на жителите време да скърбят, да осигурят на лидерите на общността роли за вземане на решения за възстановяване и да спазват законите за отворени записи на фона на недоверие в реакцията на правителството на бедствието.

Тъй като пламъците погълнаха голяма част от Лахайна , местните жители се страхуваха, че един възстановен град може да стане още по-ориентиран към богати посетители.

По-рано тази седмица той каза, че ще обяви подробности за мораториума върху сделките със земя в Лахайна, за да предотврати хората да станат жертва на заграбване на земя . Грийн каза, че бъдещето на Lahaina ще бъде определено от хората, но не отговори веднага на искането за коментар относно опасенията на групата.

„Губернаторът не трябва да бърза да възстанови общността, без първо да даде време на хората да се лекува, особено без да включва самата общност в планирането", каза Лорънс. „Бързото развитие не може да се случи с цената на контрола на общността.“

Повече от дузина чичовци и братовчеди на Лорънс избягаха от бързоразвиващия се пожар миналата седмица и отидоха на изток в дома й в Пукалани.

Коалицията от активисти, под егидата на група, наричаща себе си „Na Ohana o Lele: Lahaina“, бяха особено загрижени за въздействието на развитието върху околната среда и отбелязаха как лошото управление на ресурсите – особено земята и водата – е допринесло до бързото разпространение на пожара.

Президентът Байдън и първата дама Джил Байдън са планирани да посетят острова в понеделник.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР