Търсенето на имоти надвишава предлагането, а най-голям интерес има към

...
Търсенето на имоти надвишава предлагането, а най-голям интерес има към
Коментари Харесай

Търсенето на имоти надвишава предлагането

Търсенето на парцели надвишава предлагането, а максимален интерес има към новото строителство.

Много купувачи на парцели сменят по-малките си жилища за по-големи, с по-просторни тераси и с повече зелени площи край постройката, описаха брокери. Преди пандемията едни от най-трудните за продажба жилища бяха партерите с двор, а през днешния ден те са първите, които се купуват. Много от хората започнаха да търсят бягство от града във вилни зони или ваканционни парцели в планината или край морето.

Устойчиви промени в настройките на купувачите във връзка с най-желания парцел не се виждат, разясниха брокери. Атрактивни са жилищата с просторна дневна и с повече пространства, които се намират наоколо до парк.

Хората, които купуват парцели за лично прилагане, търсят по-просторни и светли жилища, като държат и на качествената среда към постройката. Отрицателните лихви на банките за огромни депозити покачват търсенето на парцели и от хора, които желаят да влагат парите си. Инвестицията в недвижими парцели е най-познатият и най-сигурният метод за предпазване на средствата, за разлика от криптовалутите, акциите, благородните метали и прочие, разясняват брокери.

Високата инфлация също кара доста хора да купуват парцели, с цел да предпазят парите си от обезценяване. Профилът на купувача се обогатява от ден на ден, като на пазара по-отчетливо се нареждат хората над 50-годишна възраст, претърпели едно обезценяване на парите. Те избират да заложат на парцелите като най-сигурната стъпка, която познават.

Същевременно лихвите на банките по заемите са на рекордно ниски равнища. Това, дружно с повишението на приходите на хората, прави жилищата все по-достъпни. Сделките с банков заем са близо половината от всички осъществени сделки на пазара на парцели.

Новото строителство остава най-предпочитано, описаха брокери. Търсенето продължава съществено да надвишава предлагането, което докара до привършване на наличните предложения, дефицит на парцели за продажба и стеснен избор за купувачите. Купувачите са добре насочени и се стремят към отстъпки, само че продавачите виждат накъде отива пазарът и избират да изчакат пред това да създадат промяна в офертата. Най-съществен е делът на сделките за двустайни жилища - близо 45% от всички покупко-продажби. Те изпреварват тристайните жилища с съвсем 10%.

По отношение на наемите, най-търсени в София са жилищата в кварталите “Младост ”, “Лозенец ”, “Манастирски ливади ”, “Кръстова вада ”, “Гео Милев ”, “Люлин ”, “Хаджи Димитър ”, в центъра, както и регионите към университетите.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР