Търсенето на газ в Европейския съюз се очаква да намалее

...
Търсенето на газ в Европейския съюз се очаква да намалее
Коментари Харесай

Потреблението на газ в ЕС ще намалее рязко: FT

Търсенето на газ в Европейския съюз се чака да намалее с повече от общия импорт на блока от Русия през тази година, заяви Financial Times, като се базира на вътрешен документ на Европейската комисия. По-голямата част от съкращенията са направени от най-индустриализираните страни в Европейски Съюз.

Съобщава се, че през 2023 година потреблението на газ ще намалее с 60 милиарда куб. м в съпоставяне със междинната стойност за последните пет години.

Числото съставлява " повече от количествата газ, които към момента предвиждаме да внасяме от Русия през 2023 година, както по тръбопроводи, по този начин и [втечнен естествен газ] ", се споделя в документа, забелязан от FT.

Числото е и с 8 милиарда куб. м повече, в сравнение с страните от Европейски Съюз са икономисали в разгара на енергийната рецесия през 2022 година

Значителният спад в търсенето не се дължи просто на " шанс ", както се твърди, че е декларирал комисарят по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон на среща в сряда. Вместо това тя съобщи, че той е резултат от поредност от изключителни закони, признати предходната година в опит да се понижи зависимостта на блока от доставките от Русия.

В същото време енергийните специалисти показаха меката зима през 2022 година като фактор, който е оказал помощ на членовете на Европейски Съюз да използват по-малко сила, до момента в който високите цени са довели до понижаване на производството в енергоемките браншове.

Миналата година страните членки се споразумяха непринудено да понижат потреблението на газ с 15% от август 2022 година до март 2023 година Изпълнителният орган на Европейски Съюз съобщи, че задачата е била надхвърлена, и през март съглашението беше удължено с още 12 месеца.

Според отчет на Европейското бюро по околна среда, представен от FT, единствено 14 от 27-те страни в Европейски Съюз са приели наложителни ограничения за понижаване на потреблението на сила.

Съобщава се, че пет от тези 14 страни - Германия, Франция, Италия, Испания и Португалия - са съдействали за 60% от спада в търсенето, до момента в който България, Латвия и Румъния са единствените държави-членки, които не са въвели никакви разпореждания за икономисване на сила. Това частично се дължи на към този момент ниското търсене на газ в тези страни.

" Най-сериозните ограничения за икономии на газ са били приложени в страните, които внасят огромни количества съветски газ, като Италия и Германия ", се споделя в отчета, забелязан от FT.

Преди това Европейски Съюз покриваше към две пети от потребностите си от газ посредством импорт на съветска сила. По предварителни данни на Европейска комисия вносът на съветски газ в блока през март е бил със 74% по-нисък от този през същия месец преди две години.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР