Търсенето на газ е огромно в световен план и Русия

...
Търсенето на газ е огромно в световен план и Русия
Коментари Харесай

Франс Тимерманс с горещ коментар за АЕЦ Белене, Зелената сделка и повишената цена на газа

Търсенето на газ е голямо в международен проект и Русия се пробва да доставя нужните количества в Китай, нямаме съображение да считаме, че Русия манипулира пазара. Това съобщи пред бТВ изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за Зеления пакт Франс Тимерманс, който дойде на посещаване у нас.

Тимерманс ще се срещне с премиера Стефан Янев, с който евентуално ще разиска Плана за възобновяване и на България, който през вчерашния ден беше признат на съвещание на държавното управление.

Заместник-председателят на Европейска комисия ще взе участие на форума „ Зеленият преход-решения и провокации за България “.

Във фокуса на вниманието им ще бъдат опциите и провокациите, които зеленият преход слага пред стопанската система и жителите на България.

Ние живеем в Белгия сега и плащаме предплатено 220 евро на месец за покриване на сметката за газ, само че сумите се повишават фрапантно и сумата евентуално в края на годината ще е по-висока, изясни той. Цената през предходната година беше доста по-ниска от тази и това е обвързвано със обстановката с Ковид.

Смятам, че можеше да се планува покачването на цените, само че поради коронавирус понижава предлагането на газ, само че се надяваме, че цените ще слязат надолу при започване на идната година, съобщи той.

Правителствата би трябвало да се грижат за хората си, за доставят с задоволително електричество и газ, акцентира Тимерманс.

По думите му, в бъдеще ще има комбинация от способи, по които добиваме сила. В България над 10 хиляди души умират поради замърсен въздух и ние би трябвало да оправим качеството на въздух, а като разследване от това би трябвало да има нови сили. Скоро въглищата ще са история, съобщи още той на въпрос за отпадането на използването на въглищата в Европейски Съюз.

Очакванията от Българския проект за възобновяване са доста ясни - по какъв начин да създадем България място за вложения, място, където всеки има своята работна позиция. България е в чудесна позиция да получи този вид помощ, съобщи той.

Ще ни трябват няколко месеца, с цел да приведем този проект в деяние и тогава ще дойдат и вложенията, съобщи още Тимерманс.

Атомната сила е доста скъпа, само че Европейска комисия няма нищо срещу от потреблението на такава сила, нямаме никакви изгорели газове, уточни той.

На въпрос дали Европейска комисия ще се опълчи на градежа на АЕЦ Белене, той съобщи, че Европейска комисия ще е на страната на България, с цел да има една безвредна централа. Ние съветваме да се погледнат цифрите и всяка страна да реши дали това е преференциално за нея, уточни той.

На въпрос какво е Зелената договорка, Тимерманс отговори, че на планетата температурата се е повишила с 1 градус спрямо прединдустриалното време. Това води до пожари и в случай че се увеличи температурата с още един градус, ще се стигне до война за вода и храна. Трябва да понижим нездравословните газове, а с цел да се случи това, би трябвало да променим икономическия си модел. Имаме технологията, познанията, ресурсите, да влагаме в вярната посока и по този метод би трябвало да поемем надзор върху личната си орис и тази на нашите деца, акцентира Тимерманс.

Посещавам България от дълго време и виждам смяна, виждам по какъв начин Българите се движат към същинска независимост. В момента задачата на държавните управления е да отбрани ползите на своите жители във връзка с тока и газа, съобщи той.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР