Търсенето на електроенергия продължава да нараства и то със силни

...
Търсенето на електроенергия продължава да нараства и то със силни
Коментари Харесай

ВР отчита: Търсенето и производството на електроенергия растат, но и делът на СО2 се увеличава с най-бързия темп от 7 години


Търсенето на електрическа енергия продължава да нараства и то със мощни темпове, поради продължаващата електрификация. Преминаването към по-силна електрификация от своя страна ще играе доста значима роля в енергийния преход, само че единствено в случай че е съпроводено с декарбонизация. Само с ВЕИ обаче няма да може да бъде обезпечена енергийната промяна. Тревожно обаче остава равнището на растеж на въглеродни излъчвания. Така да вземем за пример за предходната година те нарастват с 2 % или с най-голям ритъм за последните 7 години. Това излиза наяве от оповестеният перди дни статистически обзор на огромната енергийна компания Вербовъчна разработка (BP Statistical Review of World Energy2019 | 68th edition ). Данните от статистическия обзор на Вербовъчна разработка дават задоволително съображение да си зададем въпроса какво в действителност се случва, както и дали този прославен преход не е в стадий на застой.

В обръщението си президентът на компанията Bob Dudley, базирайки се на данните от годишния статистически отчет на Вербовъчна разработка дефинира 2018-та като година с възходящо разделяне сред настояванията на обществото за интензивен преход към нисковъглеродна енергетика и действителните темпове на напредък.

Развитието, документирано в тазгодишния статистически обзор, откроява огромното предизвикателство пред световния енергиен бранш. Търсенето на електрическа енергия нараства даже по-силно от това през 2018 година, защото светът продължава да електрифицира. Преминаването към по-голяма електрификация може да играе значима роля в енергийния преход, единствено в случай че е съпроводено с декарбонизация на енергийния бранш.

Въпреки продължаващото бързо повишаване на силата от възобновими източници през предходната година, тя обезпечава единствено една трета от нужното нарастване на производството на електрическа енергия. Почти подобен е и приносът на въглищата, установи в резюмето си Bob Dudley.

Като цяло, електроенергийният бранш е всмукнал към половината от растежа на първичната сила през 2018 година, което съставлява и към половината от увеличението на въглеродните излъчвания. Декарбонизирането на енергийния бранш, както и посрещането на бързо възходящото търсене на електрическа енергия, изключително в разрастващите се страни, е може би най-важното предизвикателство пред световната енергийна система през идващите 20 години.

Възобновяемата сила играе жизненоважна роля за посрещането на това предизвикателство. Но е малко евентуално да бъде в положение да направи това независимо, регистрира още той, като прибавя, че евентуално ще са нужни голям брой разнообразни технологии, само че също и горива, в това число широкообхватна промяна на въглища с газ и необятно разпространяване на улавянето, потреблението и съхранението на въглерод (CCUS).

В същото време Bob Dudley напомня, че не става въпрос за съревнование с възобновимите енергийни източници, а за конкуренция ориентирана към понижаване на въглеродните излъчвания в доста области, което от своя страна ще изисква схващане и оценка.

Данните, събрани в тазгодишния обзор, сочат, че през 2018 година международното търсене на сила и въглеродните излъчвания от потреблението на сила нарастват с най-бързия си ритъм от 2010/11 година, като се отдалечават още повече от ускорения преход, очакван в Парижкото съглашение за климата. Екипът на Вербовъчна разработка регистрира в това време, че повишаването на енергийното търсене през предходната година може да има връзка с метеорологичните условия.

Статистическият обзор дава навременна и справедлива визия за развиването на света и за излизането от неустойчивостта, в която се намира, за реализиране на смяната.

При всички горива се следи повишаване на потреблението. Особено мощно е ускорението при природния газ, който нараства с един от най-бързите си темпове за последните съвсем 30 години, което съставлява над 40% от растежа на първичната сила.

От страна на предлагането, данните за 2018 година затвърждават смисъла на американската шистова гражданска война. Забележително е, че Съединени американски щати означават максимален годишен растеж, от която и да е страна при производството на нефт и природен газ през предходната година, като по-голямата част и при петрола и при газа са от шисти. В същото време възобновимата сила, отпред с вятърна и слънчева сила, продължава да пораства доста по-бързо от другите типове.

2018 година в резюме

Глобалното ползване на първична сила нараства бързо през 2018 година, като водачеството се пада на природния газ и възобновими енергийни източници. Въпреки това, въглеродните излъчвания наратсват най-вече за последните седем години.

Потреблението на първична сила се усилва с 2.9% през предходната година, съвсем два пъти повече от 10-годишната междинна стойност от 1.5% годишно и най-бързо от 2010 година насам.

По отношение на горивата, растежът на потреблението на сила се дължи на природния газ, който способства за над 40% от нарастването. Всички горива порастват по-бързо от 10-годишните си междинни стойности, като се изключи възобновимите енергийни източници, макар че те към момента са на второ място по отношение на енергийният растеж.

Китай, Съединени американски щати и Индия дружно заемат повече от две трети от световното нарастване на търсенето на сила, като потреблението в Съединени американски щати се е нараснало с най-бързият си ритъм за последните 30 години.

Въглеродните излъчвания порастват с 2.0%, което най-бърз ритъм за последните седем години.

По отношение на петрола в отчета се регистрира, че междинната годишна цена на петрола (Dated Brent) се покачва до 71,31 $ за барел, спрямо 54,19 $ през 2017 година

Потреблението на нефт се усилва с над приблизително 1,4 млн. барела дневно (б / д), или 1,5%. Най-голям принос за това повишаване се дълги на Китай (680 000 б / д) и Съединени американски щати (500 000 б / д).

Глобалното произвеждане на нефт е нараства с 2,2 млн. барела дневно. Почти цялото чисто нарастване се дължи на Съединени американски щати, като техният растеж в производството (2,2 милиона б / д) е рекордно. Отбелязва се и растежът на производството в Канада (410 000 б / д) и Саудитска Арабия (390 000 б / д), а също и спадът във Венецуела (-580 000 б / д) и Иран (-310 000 б / д). б / д, по отношение на 1,5 млн. б / д през 2017 година

Въпреки това, междинното потребление на рафинериите се е нараснало до най-високото си равнище от 2007 година насам.

По отношение на природния газ, от Вербовъчна разработка означават растежът при потреблението със 195 милиарда куб.м. или с 5,3 %, което е най-бързият ритъм от 1984 година

Нарастването на потреблението на газ се дължи основно на Съединени американски щати (78 милиарда куб. м), следвани от Китай (43 милиарда куб. м), Русия (23 милиарда куб. м.) и Иран (16 милиарда куб. м).

Световното произвеждане на природен газ нараства със 190 милиарда куб м, или 5,2%.

Почти половината от това произвеждане се дължи на Съединени американски щати (86 милиарда куб м.), което дружно с производството на нефт е рекордно за страната.

Разбира се, своето място в този растеж имат и Русия (34 милиарда куб м), Иран (19 милиарда куб м ) и Австралия (17 милиарда куб м).

Търговията с природен газ нараства с 39 милиарда куб м, или 4,3%, което е повече от два пъти от междинната стойност за последните 10-годишни, което се дължи главно на продължаващото бързо нарастване на втечнения природен газ (LNG).

Нарастването на предлагането на полутечен природен газ се дължи основно на Австралия (15 милиарда куб. м), Съединени американски щати (11 милиарда куб. м) и Русия (9 милиарда куб. м). Половината от повишаването на вноса се дължи на Китай (21 милиарда куб в).

При потреблението на въглища е регистриран растеж от 1,4%, което е два пъти над 10-годишното приблизително нарастване. Ръстът на потреблението се дължи на Индия (36 млн. тона) и Китай (16 млн. тона). За страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се регистрира спад до най-ниско си ниво от 1975 година насам.

Делът на въглищата в първичната сила спада до 27,2%, което е най-ниското равнище за последните петнадесет години.

Световното произвеждане на въглища е повишено с 162 милиона тона (4.3%). Китай (82 милиона тона) и Индонезия (51 милиона тона) са в основата на това покачване.

Възобновяемите енергийни източници, хидроенергетиката и нуклеарната енергетика също нарастват.

Възобновяемите енергийни източници са нарастнали с 14,5%, малко под историческата си междинна стойност, макар че нарастването на енергийното значение (71 mtoe) е покрай рекордното.

Производството на слънчева сила нараства с 30 mtoe, малко под покачването от вятърната сила (32 mtoe) и е в основата на над 40% от растежа на възобновимите енергийни източници. По страни, Китай още веднъж държи шампионата по растеж на ВЕИ (32 mtoe) надминавайки нарастването в целия Организацията за икономическо сътрудничество и раз (26 mtoe).

Хидроенергията нараства с над междинните 3.1%, което, както излиза наяве се дължи на възобновяване с 9,8 % на европейски мощности (12.9 mtoe), като с това съвсем компенсира внезапният спад от миналата година.

Ядрените мощности също се усилват – освен това с 2,4 %, което най-бързият напредък от 2010 година насам. Разбира се, зад този растеж още веднъж спри Китай (10 mtoe) - съвсем три четвърти от международния растеж. Но също по този начин и Япония (5 mtoe).
Производството на електрическа енергия се е повишило със междинните 3,7 %, като и тук това се дължи главно на Китай с повече от половината от това повишаване, следван от Индия и Съединени американски щати.

Възобновяемите енергийни източници обезпечават една трето от чистото нарастване на производството на електрическа енергия, следвани от въглищата (31 %) и природния газ (25 %).

Делът на ВЕИ в производството на електрическа енергия нараства от 8,4 % на 9,3 %. Въглищата към момента съставляват максимален дял в производството на електрическа енергия с 38 %.

В статистическия си отчет Вербовъчна разработка обръща внимание и на главните минерали, които както е известно са в основата на ВЕИ-технологиите.

Производството на кобалт и литий е повишено надлежно с 13.9% и 17.6%, като и при двата се регистрира превишаване на междинните 10-годишни темпове на растеж.

Съответно цените на кобалта са се нараснали с 30 % - до най-високите равнища от 2008 година насам, както и цените на литиевия карбонат, които също нарастват с 21%.

Статистическият отчет на Вербовъчна разработка: https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2019-full-report.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР