Търсенето на батерии расте постоянно, което води до дефицит на

...
Търсенето на батерии расте постоянно, което води до дефицит на
Коментари Харесай

AI откри вещество, което може да замени лития в батериите


Търсенето на акумулатори пораства непрекъснато, което води до недостиг на литий
(снимка: CC0 Public Domain)

Очертаващият се недостиг на литий, употребен в батериите, подтиква откривателите да търсят интензивно негов сурогат. И тук на помощ идват изкуственият разсъдък и суперкомпютрите, с чиято помощ бяха открити нови химически съединения с капацитет доста да понижат използването на литий.

Специалисти от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на Съединени американски щати и Microsoft съумяха да намерят нов химичен състав, който ще понижи потреблението на литий в захранващите акумулатори със 70%. Само за една седмица учените са съкратили листата от 32 милиона неорганични съединения до дребен брой най-обещаващи субстанции.
още по темата
При обичайните способи за пресмятане тези проучвания биха траяли две десетилетия или повече. Като цяло процесът от формулиране на концепцията до приемане на работещ първообраз е лишил на учените от PNNL по-малко от 9 месеца.

Литият е един от най-ценните материали на пазара, заради огромното търсене – захранващите детайли въз основата на литий се употребяват на всички места, от смарт телефони до електрически коли. Търсенето на акумулатори ще пораства непрекъснато: съгласно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, до 2030 година то ще се усили 10 пъти. Освен това до 2025 година се планува световен литиев недостиг.

Извличането на този метал е извънредно сложен развой от софтуерна позиция, който в допълнение е нездравословен за екологията. Следователно материалът, който би понижил търсенето на литий и в това време е кадърен да обезпечи задоволително огромна енергийна компактност, от дълго време се смята за „ заветен граал ” от доставчиците на акумулатори.

Материалът, създаден благодарение на AI и суперкомпютри, е наименуван N2116, заяви BBC в обява за създаването. Известно е, че това е твърдотелен електролит. Според специалистите, твърдотелните акумулатори са доста по-безопасни от тези, при които литият се съдържа в течна или сходна на гел форма.

Все отново не става въпрос за цялостна замяна на лития с нов материал, а единствено за понижаване на потреблението му в батериите, означават експертите. N2116 ще реши казуса с недостига на литий за известно време, до момента в който не бъде открит различен материал, който изцяло да го замести в батериите. Това може да се случи в близко бъдеще благодарение на AI и суперкомпютрите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР