Търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%

...
Търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%
Коментари Харесай

30% ръст в търсенето на имотния пазар в София, цените са се вдигнали с 12%

Търсенето на жилища в София се е нараснало с 30% през последната година, а цените са нарастнали с 12 на 100. Въпреки това специалистите са безапелационни: на този стадий не можем да приказваме за заможен балон, тъй като растежът на междинните цени на жилищата в столицата и търсенето са се случвали гладко и последователно през годините, а не внезапно, което не дава отговор на икономическите дефиниции за балон. Около това мнение се сплотиха строителни специалисти, брокери, кметове и банкери по време на бизнес полемиката „ Развитие на София за по-достъпни жилища “, проведена от портала за разгласи на недвижими парцели Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в цифровото пространство Investor Media Group.

Още по-впечатляващ е растежът при покупките на къщи за тази година - с 40% повече са тези покупко-продажби, като се купуват най-вече монолитни и огромни парцели, означи и Даниела Иванова, шеф отдел „ Ключови партньорства “ в Пощенска банка. През предходната година междинната повърхност на парцелите, купувани от клиенти на Пощенска банка, се е нараснала със 17%, а банката регистрира растеж от 20% на жилищното кредитиране в София и огромните градове, добави още тя.

Ръстът на цените е движен главно от повишаване на покупателната дарба на семействата, от потребността от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране, изясни Антон Андонов, изпълнителен шеф на ЕРА Недвижими парцели. Той показа разбор на пазара за последното тримесечие, съгласно койтo, по данни на Евростат, за последните 6 години цените на жилищата у нас са нарастнали с 46 на 100 при приблизително 40% за Европейския съюз, като максимален е растежът в София и Пловдив, а движещите фактори за това се изясняват с високото търсене и предложение, както и по-високите условия на пазара.

На такова мнение е и Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). „ Растат и условията на клиентите към размера на парцелите и качеството на осъществяването – освен постройката, само че и околната среда, инфраструктурата, съществуването на детски градини и клиники наоколо. Затова най-голямо е търсенето на жилища в затворените комплекси “, означи той. Председателят на УС на НАСП видя пропуск в решението на общината да забави планове, свързани с построяването на инфраструктура в новите квартали на София, и даже уточни че самата община има опция да си сигури финансиране за създаване на инфраструктура и да завоюва от това, само че не го прави. „ Ако общината беше изтеглила заем и построила инфраструктурата на новите квартали като „ Кръстова вада " и „ Манастирски ливади ", щеше да си върне парите двойно, тъй като щеше да сътвори още по-търсена среда за строителство ", изясни той.

Забавяне в развиването на инфраструктурата в регионите, където тече бурно строителство, има и съгласно зам.-министърът на районното развиване арх. Иван Шишков, който също се включи в полемиката на Imoti.net. Според него час по-скоро би трябвало да бъде открит баланс сред общината и бизнесмените при строителството на инфраструктурата.

Пропуските бяха приети и от зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов, който изясни, че се вършат опити за наваксване с построяването на инфраструктура в региони като „ Кръстова вада “, „ Манастирски ливади “, „ Витоша “, „ Симеоново “. И добави, че редом с това се работи и за построяването на детски градини и ясли в тези региони, тъй като купувачите на жилища там са най-вече млади фамилии с деца. „ Столична община им тригодишен проект за създаване на детски градини и ясли. Работим паралелно с всички 24 районни администрации за да придобиваме терени, там където има опция, отредени за детски градини и учебни заведения “, изясни още той.

В полемиката се включи и кметът на столичния регион „ Слатина “ Георги Илиев, който описа за забавно решение, посредством което в региона са съумели да преодолеят тромавите административни спънки, свързани с отчуждаването на терени, и да отворят бързо две детски градини. „ В случаите, когато върху даден парцел има дребна част общинска благосъстоятелност, опитваме да приказваме с вложителите на първия етаж от постройката да бъде издигната детска градина, тя да е безвъзмездна и да е отплата към Столична община “, описа той по време на бизнес полемиката „ Развитие на София за по-достъпни жилища “ на Imoti.net.

Преди полемиката в София, екипът на Imoti.net гостува и във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора, където в границите на самодейността и плана си „ Годишните награди на Imoti.net “ организира експертни полемики за повишение на информираността и прозрачността в бранша. Те се провеждат съгласно всички противоепидемични ограничения. За повече детайлности следете уеб страницата и обществените мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес полемиките и целия план „ Годишните награди на Imoti.net “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР