Търпяхме това години наред, но сега няма да го направим.

...
Търпяхме това години наред, но сега няма да го направим.
Коментари Харесай

Каква собственост на Запада може да прибере Русия?

„ Търпяхме това години наред, само че в този момент няма да го създадем. С тези думи специалистите правят оценка думите на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по отношение на вероятните отговори на замразяването на съветски активи на Запад. Може ли да приказваме за конфискация на имуществото на западни компании в Русия - “Макдоналдс ”, “Проктър и Гембъл ”, “Бритиш Петролиум ” и други? Оказва се, че има метод да се нанесат трилиони долари вреди на Америка едновременно.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предизвести за съразмерен отговор на изземването на пари от съветски компании и жители в чужбина. Москва може да стартира да работи по същия метод във връзка с задграничните компании в Русия. Освен това той счита, че „ глобите могат да бъдат отличен мотив за финален обзор на всички връзки с тези страни, които са ги наложили “.

„ Те също заплашват да конфискуват парите на съветски жители и съветски компании в чужбина. Просто на всички, без никакви наказания. Напълно. Някак си на инат. Но на това ще би трябвало да се отговори много симетрично. Арест на средства на чужденци и задгранични компании в Русия по държавен принцип. Или може би национализация на имуществото на тези лица, които са регистрирани в вражески юрисдикции “, написа Медведев.

Под „ недружелюбни юрисдикции “ Медведев има поради Съединените щати, страните от Европейски Съюз и „ редица припяващи страни от англосаксонския свят “. Според него западните наказания против членове на Съвета за сигурност на Руската федерация няма да повлияят на провеждането на специфичната интервенция за отбрана на Донбас.

Медведев, министър-председателят Михаил Мишустин, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, специфичният делегат на президента за запазване на околната среда, екологията и превоза Сергей Иванов, както и представители на други съветски правоприлагащи органи попаднаха под наказания от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия и други страни. Ограниченията засягат главно замразяването на активи. Санкциите бяха оповестени в отговор на съветската военна интервенция за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Официалният вестник на Европейски Съюз споделя, че в листата са включени общо 98 представители на управлението на страната, депутати, длъжностни лица, както и високопоставени военни офицери, командири на гранични бази и елементи в Беларус. Европейският съюз също по този начин наложи наказания против 60 водещи съветски индустриални компании. По-специално върху “Сухой”, “Туполев”, Ракетно-космически център „ Прогрес “, „ Калашников “, „ Алмаз-Антей “, „ Уралвагонзавод “, Руските железници, “Камаз”, “Севкомфлот” и “Севмаш” са попаднали в черния лист.

Ръководителят на конституционната комисия на Съвета на федерацията Андрей Клишас назова вероятния запор на съветски сметки на чужденци легален и оневинен. „ Нарушаването на правата на съветските жители би трябвало да получи безапелационен отговор. Има всички законови учредения за това “, сподели Клишас.

През 2014 година в Съвета на федерацията, по предложение на Клишас, се приказва за проекти за създаване на законопроект, предусещащ конфискация на имущество, активи и сметки на европейски и американски компании, в това число частни, при положение, че бъдат наложени наказания против Русия. Тези ограничения бяха препоръчани да бъдат планувани в обособен федерален закон и да се даде правото на президента и държавното управление да конфискуват. Но въпросът не отиде по-далеч от предложенията.

Сега, считат специалистите, обстановката се е трансформирала фрапантно. Срещу Русия се постановат наказания, на които би трябвало да се отговори.

Депутатът от Държавната дума от “Единна Русия”, професорът във Финансовия университет при държавното управление Олег Матвейчев напомни, че размерът на съветската благосъстоятелност в чужбина, без значение дали става дума за здания на посолства, имоти и други, е равностоен на задграничните активи в Руската федерация, в това число заводи, вложения в сондажи и търговски вериги като “Икеа” или “Аучан”. Следователно, при положение на запор на арести на съветско имущество и сметки в чужбина, би трябвало да отговорите в жанр „ око за око “.

В Русия работят огромни компании като “Кока Кола”, “Майкрософт”, “Макдоналдс”, “Проктър и Гембъл”, “Нестле”, “Марс”, “Данон”, “Шел”, “Байер”, “Пепси” и други. “Но подсещам, че обстановка сходна на актуалната се постанова след 1917 година, когато законната власт е изцяло изгубена два пъти, а легитимността на болшевиките от позиция на интернационалната общественост и правото е безусловно нулева за 10 години. Но в този момент няма такава обстановка и всички оповестени наказания са декоративни “, сподели Матвейчев.

Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджъри на риска, допуска че в „ леката “ версия на отговора на запора на сметки Русия може да замрази заплащанията по външни задължения, в това число корпоративни, и на дивидентите върху акции. Според него действителният дял на чужденците в акциите със свободно послание може да бъде 30-40%.

Той е склонен с Матвейчев, че по-строгите ограничения биха били демонстрация на ленинската политика, която би довела до „ цялостното обособяване на Русия от западния свят “. „ Роснефт” има дял в “Бритиш Петролиум”. Чужденци вземат участие в някои от плановете на “Новатек” за полутечен природен газ, у нас работи “Райфайзенбанк”. В “Сбербанк” има доста чужденци. В един миг броят на американските депозитни разписки в капитала на “Лукойл” беше над 50%. Делът на непознатия капитал в нашата стопанска система е сравним с този през 2016 година “, отбелязва Разуваев.

Политологът Марат Баширов е сигурен, че преди всичко Русия би трябвало да конфискува енергийните активи, както и взаимните предприятия. „ Заплашват ни, че могат да вземат самолетите, които имаме на лизинг. Но ние просто ще ги запазим. Това не са толкоз огромни суми, само че въпреки всичко са милиарди долари. Ще ги държим не за възмездие, а за компенсация”, сподели Баширов.

Според специалиста Русия няма да има потребност да приема специфични закони за конфискуване на средства на задгранични компании. „ Няма законови механизми за налагане на наказания. Тоест Западът ни предлага да живеем не по разпоредбите. А Медведев дава отговор, че добре, няма да живеем по разпоредбите. Западът би трябвало да разбере, че играта на правни принадлежности е завършила. Можем да измислим лични правила и да кажем, че в този момент не играем шах, а бокс. И не ние сме почнали, а те. Медведев като че ли споделя, че просто сме търпели години наред, а в този момент няма да го създадем “, допуска събеседникът.

Депутатът прибавя, че Западът към момента не е решил да изключи Русия от интернационалната междубанкова система СУИФТ, какъвто беше казусът с Иран, тъй че „ говоренето за заледяване и конфискуване на нашите активи е по-далечна вероятност “. Но в случай че активите на руснаците стартират да бъдат арестувани, тогава с такива страни „ е належащо да се пресечен всички връзки “.

Политикът не изключва, че Западът ще стартира да запорира самостоятелни сметки и активи на съответни хора. „ Такова пиратство е допустимо. Но е малко евентуално британски или немски политици и предприемачи да държат пари в нашите банки. Следователно не можем да им вземем парите. Но предупредихме всички наши жители, олигарсите да не крият нищо офшорно. Предупреждения бяха отправени преди 10-15 години. Няма потребност да крият каквото и да било в непознати юрисдикции, всичко ще бъде отнето и ще се изтезават по съдилищата да гълтат прахуляк. Повечето, мисля, се вслушаха в това и скриха всичко, което беше допустимо, назад в Русия “, предложи Матвейчев.

Ръководителят на Центъра за стопански проучвания към Института за глобализация и обществени придвижвания Василий Колташов е уверен, че не би трябвало да се конфискуват активите на чужденците, а технологиите. За да направи това, Русия може да спре да признава патентното право на Съединени американски щати.

„ Сега можем да освободим американската интелектуална благосъстоятелност, като приемем Закона за другарските и враждебни страни. Ако дадена страна е в листата на неприятелските страни, тогава можем да стартираме да копираме нейните технологии във фармацевтиката, промишлеността, производството, електрониката и медицината. Може да бъде всичко – от елементи до химически сформира “, счита Колташов. Той добави, че сходни правни механизми са лесни за използване с помощта на признатите промени в Конституцията на Руската федерация, където към този момент е закрепено господството на вътрешното право над външното.

Една от основите на триумфа на американската промишленост е копирането на непознати патенти за изобретения, напомни специалистът, и „ нищо няма да ни попречи да вършим тъкмо същото “. Тук Русия ще има потребност от помощта на Китай с най-новите си индустриални процеси за прекопирване на западни артикули. „ Освобождаването на американска интелектуална благосъстоятелност ще аргументи 10 трилиона $ вреди на Съединени американски щати единствено през първия стадий. Ще бъде злополука за тях “, сподели Колташов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР