Тържеството на демокрацията в ИракОт 28 до 30 март в

...
Тържеството на демокрацията в ИракОт 28 до 30 март в
Коментари Харесай

По следите на Срещата на върха за демокрация

Тържеството на демокрацията в Ирак

От 28 до 30 март в Съединени американски щати се организира " среща на върха за народна власт ", проведена по самодейност на американската администрация. На събитието бяха поканени представители на 121 страни, които съгласно Белия дом дават отговор на критериите за " демократични ".

Говорейки пред определените, Джо Байдън означи, че „ демокрацията е тежка работа “ и разгласи желанието си да отдели минимум 690 милиона $ „ за отбрана на демокрацията, свободните избори и медиите “. Сумата въобще не впечатли присъстващите, изключително на фона на помощта, оказана на „ демократична Украйна “, и по тази причина малко повече от половината от поканените гласоподаваха за окончателната резолюция.

13 от страните, които поддържаха документа, те го подписаха с запаси и противоречие с избрани точки. По-специално, Ереван изрази неодобрение от обстоятелството, че заключителната декларация се концентрира върху съветската специфична интервенция и не загатна арменско-азербайджанския спор. Имаше и по-радикални забележки: на какво съображение Израел, Ирак и някои други бяха класифицирани като демократични?

В Съединени американски щати сходни речи не смутиха никого. По гледище на Д. Байдън, иракският министър председател Мохамед ал-Судани приказва посредством видеоконференция, който, без да се изчервява, увери: „ Нашето държавно управление се ангажира да предизвиква свободата на мненията и тяхното свободно изложение в сходство със закона и се стреми да обезпечи подобаващи условия за осъществяване на провинциални избори, планувани за тази година. "

Провинциалните избори в Ирак са планувани за 6 ноември, само че е подозрително, че ще се състоят на избраната дата. В Ирак като цяло е извънредно мъчно да се планува каквото и да било, още повече да се каже сигурно - страната съществува дълги месеци без законодателна и изпълнителна власт въобще. Според някои специалисти това е висшото достижение на демокрацията.

От 320-те места в законодателните асамблеи християните имат пет мандата, а мандеите, файли кюрдите, йезидите и други малцинства имат по един. Гласовете ще се броят както електронно, по този начин и ръчно, което би трябвало да подсигурява абсолютния успех на демокрацията.

В речта си ръководителят на иракското държавно управление призна множеството компликации, които стоят пред установяването на демократичните правила. Той обаче не приказва за окупацията на страната и унищожаването на нейната промишленост, както не разви и тематиката за тероризма, загатна единствено сектантството и корупцията. В листата на Transparency International за показателя за разбиране на корупцията, оповестен на 6 февруари, Ирак се подрежда на 157-мо място от 180 страни по света, в които е извършено проучване. А това значи, че има още доста работа за по-нататъшно поощряване на демократичните правила.

Една от отличителните черти на същинската народна власт е неналичието на държавен бюджет. Цялата 2022 година Ирак живя без него и едвам в края на март Народното събрание на страната стартира да учи законопроекта за федералния бюджет.

Тъй като това не е първият път, в който в нов либерален Ирак парите изчезват от хазната, преди законодателите да имат време да одобрят разноските, този път се възнамерява бюджетът да бъде признат незабавно за 2023-2025 година

Основен източник на финансови доходи в бюджета са приходите от продажба на петрол. В момента страната изнася малко над 100 милиона барела на месец, като приходите са към 8 милиарда $ на месец. Проектобюджетът, към този момент утвърден от кабинета на министрите, е 200 трилиона динара.

Приходната част е малко над 134,5 трилиона динара (около 92 милиарда долара), а разходната част е съвсем 199 трилиона динара (около 137 милиарда долара). Общият недостиг на държавния бюджет на Ирак за 2023 година се прави оценка на почти 64,5 трилиона динара (приблизително 45 милиарда долара).

В плана се показва, че „ изчислението на предстоящите доходи от експорт на нефт се основава на междинна цена [на международния пазар] от 70 $ за барел “.. Отбелязва се, че износът на нефт до края на 2023 година би трябвало да възлиза на 3,6 милиона барела дневно, само че също по този начин тази цифра е неточна, заради оповестеното понижаване на производството в сходство с решението на ОПЕК.

Показателно е, че на кюрдския район се отделят 12,67% от федералния бюджет. По тематиката за връзките сред Ербил и Багдад са написани тонове публикации и монографии, дисертации и други трактати. И би трябвало да се признае, че автономията остава в границите на Република Ирак единствено де юре.

Федералните управляващи също са наясно с това, само че не престават да упорстват, че законите на страната би трябвало да имат преимущество пред законите на автономията. На 5 февруари 2022 година Федералният съд на Ирак разгласи за противоконституционен районния закон за петрола и газа на Кюрдистан, който разрешава на автономията да изнася черно злато на външните пазари, заобикаляйки централните управляващи.

Още през 2014 година Багдад заведе дело против Турция в Международния трибунал. Всички искания се основават на съглашението от 1973 година, съгласно което турското държавно управление би трябвало да съблюдава изискванията на иракската страна " във връзка с придвижването на нефт, изнесен от Ирак, до всички центрове за предпазване, прекачване и крайни консуматори ". През 2018 година беше заведено друго дело, в което Ирак упрекна Турция, че е разрешила на кюрдската администрация да изнася нефт през турското пристанище Джейхан посредством тръбопровода Киркук-Джейхан, пуснат в употреба през 2007 година

През март 2023 година трибунал (делото беше изслушано в Париж) постанови, че Турция е нарушила съглашението, като е улеснила петролните потоци по тръбопроводи на районното държавно управление на Кюрдистан. Освен това на Турция беше неразрешено да товари в пристанища нефт, създаден в Кюрдистан, без единодушието на иракските федерални управляващи. Забраната влезе в действие на 25 март и нямаше по какъв начин да не провокира последици.

Багдад счита, че казусът може да бъде решен при изискване, че целият нефт би трябвало да се изнася извънредно посредством държавната компания SOMA (Държавна организация за маркетинг на петрол), а районното държавно управление е задължено да трансферира производството на нефт от петролните полета на Кюрдистан под контрола на Багдад.

Премиерът Мохамед ал-Судани сподели, че централното държавно управление се надява да реализира съглашение с районните управляващи на Кюрдския самостоятелен район по въпроса за износа на нефт в близко бъдеще. Според него е взето решение приходите от нефт в района да бъдат сложени в банкова сметка, следена от ръководителя на федералното държавно управление и министър-председателя на Иракски Кюрдистан.

Запознатите с историята на разногласието сред Багдад и Ербил обаче не излъчват оптимизъм за бързото възобновяване на износа на " кюрдски " нефт. Норвежката петролна и газова компания DNO ASA спря работата по две залежи - Peshkabir, където компанията има 75%, и Tawke (64%). През 2022 година производството от двете залежи беше 107 000 барела дневно, една четвърт от общия експорт на Кюрдистан.

В Ербил считат решението на арбитража не за проваляне, а единствено за краткотрайни усложнения – сигурни са, че демокрацията дава плодове. Още през 2014 година община Халабджа беше оповестена в Ербил за четвъртата провинция на кюрдския район на Ирак с назначението на губернатор и така нататък Всъщност това е директно нарушаване на Конституцията на страната и излиза надалеч отвън границите на власт. И по този начин, на 13 март федералното държавно управление издаде декрет, с който призна кюрдския район Халабджа за 19-та провинция на Ирак.

Иракският външен министър Фуад Хюсеин на конференция в Брюксел (там се организира съвет за съдействие с Европейския съюз) сподели: „ Ирак, който към този момент е страна - производител на нефт, ще стане и страна - производител на газ. Ние влагаме в газови залежи, с цел да използваме газ на вътрешния пазар и в бъдеще чакаме да изнасяме газ за други страни, в това число Европа. В същото време Ирак към този момент изнася нефт за Европейски Съюз и чака да усили доставките на този енергиен притежател за Европейски Съюз на фона на понижаване на вноса на нефт от Русия.

Между другото, за Русия. Ирак не е в листата на неприятелските страни, формиран в Москва. В началото на февруари С. Лавров посети Багдад и, както се оказа, един от въпросите, повдигнати в договарянията с иракски другари, беше въпросът за разрешаването на самолети да летят през иракското въздушно пространство до Сирия.

Прелитанията бяха неразрешени след началото на СВО, което извънредно затрудни Руската федерация освен обезпечаването на групировката в Сирия, само че даже и ротацията на персоналния състав. Нямаше отговор от иракска страна. През 2015 година в Багдад беше основан четиристранен боен информативен център с присъединяване на представители на Министерството на защитата на Ирак, Иран, Руската федерация и Сирия.

Задачата беше да се обменя информация за противопоставяне на активността на терористичните групировки в Ирак и Сирия, само че работата на центъра беше сведена до публични срещи - Съединени американски щати не разрешиха на Багдад да споделя каквато и да е информация, по отношение на дейностите и придвижванията на американските военни в Сирия и Ирак. Защото е народна власт!

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР