Тържественото изпращане на Ботевите поклонници от община Враца по традиция

...
Тържественото изпращане на Ботевите поклонници от община Враца по традиция
Коментари Харесай

1400 поклонници тръгнаха по стъпките на Ботевата чета в Националния поход Козлодуй – Околчица

Тържественото изпращане на Ботевите поклонници от община Враца по традиция се състоя на централния площад в града пред паметника на поета-революционер. В приветствието си кметът на града Калин Каменов сподели: " Скъпи Ботеви поклонници, желая да ви поздравявам за присъединяване ви в 73-ия поход по стъпките на Ботев и неговата чета. Днес няма потребност да вършим всеотдайност, а да съхраняваме нашето минало и да го надграждаме.  Бъдете непреклонни и дано дружно развиваме нашата страна! Откривам Националния туристически поход " Козлодуй –Околчица! "
73-тото издание на Националния поход " По пътя на Ботевата чета – Козлодуй - Околчица " е част от програмата за честванията " Ботеви дни 2019 ".Тържествената гала по изпращането на групите  започна с осъществяване на стихотворението на Христо Ботев - „ На сбогуване “ и доклад от коменданта на Националния поход Евгени Филипов. От името на походниците, отговори възпитаничката от СУ „ Никола Войводов “ Емануела Димитрова.
Кметът на Враца Калин Каменов връчи походното знаме на участниците от Иновативно главно учебно заведение „ Васил Левски “, които вземат участие за първи път в похода и по традиция подари на ръководителите на групите китки здравец. Водосвет за триумф и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
Походниците сервираха венци и цветя пред паметника на поета-революционер Христо Ботев.
На церемонията участваха още регионалният шеф Малина Николова, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева и голям брой жители.
В 73-тото издание на Националния поход „ По пътя на Ботевата чета – Козлодуй - Околчица “, ще се включат общо над 1 400 поклонници -ученици, учители, клубове, сдружения и организации от цялата страна, като над 220 са представителите от Враца.
На Козлодуйския бряг довечера походът ще бъде публично открит. В Ботевия парк край монумента, където преди 143 години слизат от именития транспортен съд " Радецки " на родния бряг Христо Ботев и неговите  четници, ще се състои митинг-заря.
На идващия ден  участниците в Националния туристически поход ще тръгнат от козлодуйския бряг, с цел да изминат пътя на героите самостоятелен в Мемориалния комплекс " Ботев път ". Походът продължава 6 дни и наблюдава славния и сложен път на четата. Официалното му закриване е на 2 юни, когато ще се състои всенародното поклонение на връх Околчица в памет на починалите за свободата на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР