Тържествено шествие се проведе в София по повод 24 май

...
Тържествено шествие се проведе в София по повод 24 май
Коментари Харесай

Тържествено шествие по повод 24 май в столицата

Тържествено шествие се организира в София във връзка 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий и Ден на българската писменост, култура и просвета.

В него взеха присъединяване министър-председателят Кирил Петков, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджкиков.

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се голям брой, което шества от Президентството до Националната библиотека. Поради това за малко бе затворено придвижването по бул. " Цар Освободител ".
 Снимка 575191
Източник:
 Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предшественици
Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предшественици

Негово Светейшество направи послание във връзка 24 май

" С отеческа обич се обръщаме през днешния ден към хората на духа - учени, откриватели, създатели в другите сфери на българската просвета и изкуство. Поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци, и не на последно място - на нашите преподаватели ", прочете послание от белоградчишкият свещеник Поликарп.
 Снимка 575190
Източник:

Принасяне на положителни плодове от усвоените познания пожела още свещеникът на завършващите възпитаници. " Пазете заветите на славните ни предшественици и всеки път помнете, че всичко това, което е асъдействало за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и черква, максимален е приносът на родната ни книжовност, нематериалност и просвета ", акцентира той.

И прикани - следва да се въодушевяваме от делото на св. Св. Кирил и Методий и ревниво да пазим техния завет в годините.
 Снимка 575189
Източник:
 На 24 май всички сме единствено българи, припомня Радев
На 24 май всички сме единствено българи, припомня Радев

" Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза "

Многохилядно голям брой, по данни на Столична община 10 000 души, участва на празника, детски хор извърши " Върви, народе възродени ", както имаше и поетични рецитали.

Представители на медиите чакаха и министър председателят Кирил Петков да разяснява настоящи тематики, само че защитата му от НСО не позволи публицистите до държавния началник, който се отдръпна в самия завършек на тържествената част.
 Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния подарък
Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния подарък

Премиерът и министърът на образованието честитиха 24 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР