Тържествено отбелязаха паметта на двама артисти от Оряхово, съобщиха от

...
Тържествено отбелязаха паметта на двама артисти от Оряхово, съобщиха от
Коментари Харесай

Почетоха видни артисти от Оряхово /снимки/

Тържествено означиха паметта на двама актьори от Оряхово, оповестиха от общината.
Преди 103 години на 16 февруари се е родил националният актьор Андрей Чапразов. Изключително талантлива натура – актьор, артист, цигулар, духов оркестрант, книжовник, безгрижник и идеалист, почнал от Оряховската гимназия и Оряховското читалище.
В скъпи мемоари за него ни придвижи екипът на ЦПЛР–ОДК „ Л. Живкова “ в Къщата-музей „ Дико Илиев “ с разкази на Евгения Маринова, Мариела Личкова, Светла Илиева и Галина Пацева – хора, имали достойнството да го познават и да се учат от него. Гост в приятната атмосфера беше кметът на Община Оряхово Росен Добрев и секретарят на общината Христина Цонева, която е и една от последните ученички на Лиляна Вълчанова – началник на Група за художествено слово, работила с артиста.
Всички споделиха насладата си от незабравимите мемоари за него. След приятната среща пред барелефа на Андрей Чапразов венци и цветя в символ на благодарност и респект сервираха Община Оряхово, Общински съвет – Оряхово, Исторически музей – Оряхово, НЧ „ Надежда 1871 “ – Оряхово, ЦПЛР–ОДК „ Л. Живкова “ – Оряхово, СУ „ Христо Ботев “ – Оряхово, ДГ „ Пролет “ – Оряхово, ДГ „ Дружба “ – Оряхово.
Преди 101 години в Оряхово се е родил и художникът Сергей Ивойлов. Снощи в изложба „ Савчеви “ в Къща-музей „ Дико Илиев “ се откри Ретроспективна галерия, отдадена на неговото рождение. С одобрение и признателност към гостите Росен Добрев връчи почетен плакет във връзка 100-та годишнина от рождението на художника на щерка му Александра Ивойлова, на Любен Генов - Председател на Съюза на българските художници и на Милослав Бонов-МиБо – негов възпитаник и създател на почетния плакет.
Вчерашните събития дадоха един специфичен щрих на целия февруарски културен плакат на Община Оряхово.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР