Тържествено днес беше отбелязан в Смолян 24-ти май - Ден

...
Тържествено днес беше отбелязан в Смолян 24-ти май - Ден
Коментари Харесай

30 просветни и културни дейци бяха наградени по случай 24 май в Смолян

Тържествено през днешния ден беше маркиран в Смолян 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Празникът стартира с химна „ Върви, народе възродени ”.
„ Поздравявам Ви с най-българския празник – 24 май. На този ден честваме светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело. Прекланяме се пред словото, пред мъдростта и вековната мощ на славянската книжовност. Изразяваме уважението си към знанието, към достиженията на науката и културата. 24 май е празник на всички българи, където и да се намират по света, защото всички ние сме носители на посланието на Светите братя Кирил и Методий “, уточни в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той сподели, че всяко ново потомство прибавя своя принос в обрисуваната от нашите първоучители духовна територия, с цел да се надгражда знанието, да се обогатява българската национална просвета.
„ Днес е ярък празник и за българското учебно заведение, което ни подарява със познания и мъдрост. Поздравявам учителите и учените, създателите на изкуството и културата, всички, които творят с гений и разсъдък – хората на духа, на мисълта и на свободното слово “, акцентира още в приветствието си кметът на Смолян.
Дейците на образованието, науката и културата бяха поздравени от регионалния шеф на Смолян Стефан Сабрутев и началника на РУО Мария Семерджиева.

След това бяха оповестени годишните награди на община Смолян за 2021 година, които Мелемов връчи на 30 изтъкнати дейци в областта на образованието, науката, културата и публицистиката.

Най-голямото отличие „ Почетен жител на Смолян “, с което беше почетен посмъртно Васил Игнатов – занаятчия в малко известното изкуство „ интарзия “, беше връчено на щерка му Десислава Игнатова.
Отличия получиха и класираните в състезанието за детска рисунка „ С очите си видях бедата “.
В празничната програмата участваха надарените деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общинския духов оркестър и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР