Тържествено честване по случай 100 години от края на Първата

...
Тържествено честване по случай 100 години от края на Първата
Коментари Харесай

Честваха век от края на Първата световна война честваха в Дичин

Тържествено честване по случай 100 години от края на Първата международна война организираха във великотърновското село Дичин. Отслужена беше панахида в памет на починалите локални поданици, дали живота си във войните за национално избавление и обединяване на България.
 dichin1  dichin2  dichin3  dichin4  dichin5  dichin6
Гости на честването бяха: командирът на Националната гвардейска част бригаден военачалник Илко Йорданов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Пламен Йорданов, военният авиатор от запаса майор Борис Палатински и шефът на Оперативна програма „ Царевград Търнов “ Борислав Йорданов. Всички те са от Дичин и се включиха в тържествената демонстрация и поклонение пред героите.

Панахидата беше отслужена от отец Николай, а кметът на селото Николай Теодосиев произнесе слово за починалите поданици на селото, отдали живота си за Освобождението и просперитета на България.

Майор Борис Палатински е правнук на Георги Маринов Михов, който тъкмо преди 100 години ляга върху своя пълководец, с цел да го защищити от противопехотна мина в Първата международна война. Офицерът от запаса срещна всички присъстващи с извадка от „Дружинен военен дневник на 2-ра тайфа от 18-ти пехотен Етърски полк“ в който е се сражавал и умрял прародител му.

Тържественото честване продължи с поднасяне на венци от кметство Дичин, читалището в селото, Националната гвардейска част, 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и от признателни потомци и жители.

Кулминацията беше тържествена заря, която освети небето над Дичин в памет на всички 45 дичинени, починали в споровете от Априлското въстание до Втората международна война.

9 от тях дават живота си в Дряновския манастир, 14 през Балканската и Междусъюзническата война, 19 през Първата международна и 3- ма през Втората международна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР