Тържествена церемония по връчване на Националната награда за скулптура Акад.

...
Тържествена церемония по връчване на Националната награда за скулптура Акад.
Коментари Харесай

Връчват националната награда за скулптура Акад. Иван Лазаров в Кюстендил

Тържествена гала по връчване на Националната премия за статуя " Акад. Иван Лазаров " ще се състои на 1 ноември от 12 ч. в Художествената изложба " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил. Тя е учредена през 1978-а и е връчвана до 1989 година Наградата се присъжда на български ваятел за ярки достижения в региона на скулптурата. През 2021 година неин притежател е Иван Русев, който демонстрира своя галерия в деня на оповестяването на идващия лауреат. Не е инцидентен изборът на датата 1 ноември, тъй като това е Денят на националните будители.
Едва ли има различен народ, който да празнува два празника на духовността! Българският народ има празник на просвещението - 24 май, и празник на просветителите си и това е Денят на будителите. Днес все по-осезаемо се долавя потребността от едно ново будителство, от една нова светла пробуда, с цел да пребъде чувството за памет. Тази задача е отредена на създателите, които безспирно подклаждат възприятието за родова принадлежност в подтекста на един световен свят, показват уредниците на събитието.
Новият лауреат на Националната премия за статуя " Акад. Иван Лазаров " е определен всред петимата номинирани създатели (по азбучен ред): Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР