Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод

...
Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод
Коментари Харесай

Военнослужещи от Сухопътни войски се включиха в ритуал по повод 140 години от Плевенската епопея

Тържествен обред по поднасяне на венци и цветя във връзка 140 години от Плевенската епопея се организира на площад „ Възраждане " пред Параклис - пантеон „ Свети Георги победоносец " в Плевен през вчерашния ден, 10 декември 2017 година Събитието събра стотици поданици и посетители на града, които отдадоха своята респект към паметта на починалите за освобождението на града.

Сред присъстващите бяха министърът на защитата Красимир Каракачанов, министърът на правораздаването Цецка Цачева, народни представители от 44-ото Народно заседание на Република България, парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния Йон Гъля, на Република Беларус Владимир Воронкович, публични делегации от съветските Москва и Ростов на Дон и украинския град Николаев, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици жители. Централният площад на Плевен се извърши с български и съветски флагове, развети от бурния вятър. Срещу тях на особено издигнати пилони се вееха знамената на страните, чиито воини са взели участие в боевете края Плевен преди 140 години.

Панихида отслужиха Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Западноевропейският митрополит Антоний и Ростовския и Новочеркаски митрополит Меркурий.

Ритуалът приключи с поднасяне на венци и цветя пред Параклис - пантеон „ Свети Георги победоносец ". в памет на починалите за Освобождението на Плевен.

Кулминацията на този незабравим ден се състоя вечерта с тържествената заря-проверка, на която по покана на кмета на община Плевен Георг Спартански участва президентът на Република България Румен Радев. Той одобри да бъде патрон на огромната стратегия под мотото „ Плевен помни ", отдадена на 140-годишнината от Освобождението на Плевен.
„ 140 години ни разделят от оня студен ден, в който европейските вестници прогърмяха „ Плевен падна! Плевен падна, с цел да се прероди България след 5 месеца на кървава блокада. Руските и румънски воини записаха едни от най-важните страници в историята на руско-турската освободителна война. " сподели президентът Радев в словото си на площад „ Възраждане ". И добави „ Ако има нарицателно за подвиг и всеотдайност, извисило се паралелно до връх Шипка, това е името на Плевен ", след което благодари на плевенчани за достойното запазване на подвига на починалите за свободата на Плевен и България.

След тържествената заря-проверка се състоя светлинно-звуков театър, озаглавен „ Падна Плевен! Ден популярен ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР