Търговците ще продават вече устройства без включено зарядно, предвиждат промени

...
Търговците ще продават вече устройства без включено зарядно, предвиждат промени
Коментари Харесай

Промяна! Търговците ще продават устройства без включено зарядно

Търговците ще продават към този момент устройства без включено зарядно, плануват промени в две наредби, качени за публично разискване, с които се цели страната ни да приложи европейската инструкция за общо зарядно устройство.

Икономическите оператори ще са длъжни да подсигуряват, че информацията за това дали дружно с радиосъоръжение е включено зарядно устройство, се изобразява графично, като се употребява елементарно разбираема и елементарно налична пиктограма. Тя се отпечатва върху опаковката или се прикрепя върху нея като стикер. И би трябвало да се вижда добре и да е четлива, а при продажба от разстояние – наоколо до обозначената цена, написа още в измененията.

Посочената Директива е един от основните актове от законодателството на Съюза за хармонизация, регулираща условията към огромен брой артикули, като да вземем за пример мобилни телефони и други портативни електронни устройства, заемащи сериозен дял в производството и търговията със артикули на Европейски Съюз. През 2022 година бе призната Директива (ЕС) 2022/2380 – Директива за общото зарядно устройство, с която  се реализира нужната хармонизация на равнище Европейски Съюз във връзка с въвеждането на общоприетоо зарядно устройство, като се цели главно обезпечаване на улеснение за потребителите, както и понижаване на отпадъците от електрическо и електронно съоръжение (електронни отпадъци) в подтекста на дейно потребление на ресурсите и прекосяване към чиста, кръгова стопанска система.

Изискванията на Директива (ЕС) 2022/2380 се отнасят до всички мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки за слагане върху ушите или комплекти слушалки, слушалки за слагане в ухото, ръчни конзоли за видеоигри, портативни високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, портативни навигационни системи, преносими компютри, написа Pariteni.bg.

Основните детайли в Директивата за общо зарядно устройство са:

- въвеждане на съгласуван порт (гнездо) за зареждане на електронни устройства – USB тип-C, без значение от марката на зарежданото устройство;

- въвеждане на хармонизирана технология за бързо зареждане, което ще обезпечи идентична скорост при потребление на съвместимо зарядно за електронно устройство;

- въвеждане на отговорности за производителите, вносителите и дистрибуторите, свързани с даването на пазара на радиосъоръжения и даването на опция за потребителите и другите крайни ползватели да могат за закупят нови електронни устройства без ново зарядно устройство, което ще спомогне за доста понижаване на електронните боклуци. Възможността за разделна продажба на зарядното устройство от радиосъоръжението е графично изобразена посредством специфична пиктограма, посредством която се дава опция на потребителите и другите крайни ползватели преди покупката да схванат дали дружно с радиосъоръжението е включено или не зарядно устройство, което в последна сметка ще им обезпечи един резистентен, наличен и комфортен избор.

- подобрена информация за потребителите (визуална и писмена) по отношение на характерностите на зареждането, чрез която потребителите ще схванат до каква степен наличното им зарядно е съвместимо с условията на новото им електронно устройство. В тази връзка са планувани и отговорности на вносителите и дистрибуторите да подсигуряват съществуването на специфичен етикет, подложен от производителя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР