Търговците на дребно, които продават цигари, пури и др. тютюневи

...
Търговците на дребно, които продават цигари, пури и др. тютюневи
Коментари Харесай

Търговците на цигари с писмо до Борисов, искат държавата да им върне 50 млн. лв.


Търговците на дребно, които продават цигари, пури и други тютюневи произведения, желаят страната да им възвърне незабавно 50 млн. лева, които са платили за лотарийни билети, заяви Economic.bg. На специфична конференция през днешния ден управлението на Българската асоциация на търговците на тютюневи произведения (БАТТИ) съобщи, че упорства за среща с премиера Бойко Борисов, на която да им бъде дадено, че ще получат парите си.

Припомняме, че с промени в Закона за хазарта, препоръчани от Валери Симеонов (НФСБ) и признати с гласовете на ГЕРБ, частните компании изгубиха лицензите си за осъществяване на лотарийни игри и това право към този момент има единствено държавното тото. Така обаче търговците на дребно се оказаха със стотици хиляди неизползваеми билети, за които обаче към този момент са платили. Ако се следва закона, те могат да получат обезщетение в една процедура по неплатежоспособност, в която те се явяват заемодател на "Националната лотария ".

На конференцията бе показано отворено писмо до премиера Бойко Борисов, направено от БАТТИ, което през днешния ден ще бъде импортирано в Министерския съвет. В него търговците молят към премиера да откри метод по какъв начин да ги компенсира за към този момент закупените, само че в този момент застояващи и непотребни лотарийни билети.

От Асоциацията обясниха, че упорстват Борисов да се ангажира с казуса на търговците, защото сега по закон би трябвало да съдят сдружението „ Ню Геймс “, което е оповестило банкрут, а сметките му, по които другояче има пари, са запорирани.

„ Ако заведем иск против компанията, би трябвало да се наредим след страната и кредиторите на сдружението и евентуално за нас нищо няма да остане. Освен това делото ще се точи с години, през които ние ще вършим спомагателни правосъдни разноски “, изясни един от присъстващите на конференцията, който се показа просто като представител на един от търговците на дребно.

Търговците също по този начин подчертаха, че страната авансово е събрала дължимия ѝ налог върху продадените от „ Ню Геймс “ на дистрибуторите и търговците билети и минимум него би трябвало да възвърне.

На въпрос на кореспондент от Economic.bg биха ли се задоволили не с директно възобновяване на пари, а с индиректни обезщетения като приемане на безвъзмездни фишове от Български състезателен тотализатор (БСТ), данъчни облекчения и така нататък, ръководителят на БАТТИ Иван Делчев съобщи, че биха приели такива ограничения. За търговците е по-важно да не бъдат ощетени, с цел да няма банкрути и редуциране на работна ръка, в сравнение с да се стига до крайни ограничения като митинги.

Асоциацията е стартирала онлайн петиция, която досега е подкрепена от съвсем 1000 търговци на дребно от 270 обитаеми места в България. Според изчисленията на БАТТИ приблизително в търговски обект всеки търговец има налични лотарийни билети на стойност сред 2000 и 6000 лева, което сумарно във всички търговски обекти, продаващи лотарийни билети, възлиза на сума 40-50 млн. лева

„ Само за 11 дни измененията в Закона за
хазарта бяха признати напълно. Това не даде време на търговците да се приготвят и те към този момент са в неравностойно състояние. Досега постоянно страната е давала буферни интервали – при смяна на акцизите върху тютюневите произведения, смяна в налозите и така нататък “, изясни Иван Делчев.

По думите му наранени от одържавяването на „ Национална
лотария “ са както 19 хиляди търговци, които продават лотарийни билети, тютюневи и други типове артикули, по този начин и 200 хиляди търговци, които продават само билети.

Димитър Иванов, който присъстваше от името на един от дистрибуторите на „ Ню Геймс “, съобщи, че сега компанията му има налични билети за 800 хиляди лева и че в случай че страната не откри метод да обезщети него и сътрудниците му, ще стане „ доста неприятно “.

На въпрос какво се има поради с „ доста неприятно “ Делчев изясни, че към този момент митинги не се възнамеряват, защото това е аварийна гума, която няма да им обезпечи, това което желаят – решение на казуса. „ Използването на тази аварийна група ще е все едно да използваме сликове по влажен асфалт – ще се изстреляме далеко, само че ще подминем задачата си “, съобщи ръководителят на БАТТИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР