Търговците на бърза мода, сред които H&M, Uniqlo и Zara,

...
Търговците на бърза мода, сред които H&M, Uniqlo и Zara,
Коментари Харесай

Zara минава към екологична мода , ще кърпят дупки по 10 паунда на Острова

Търговците на бърза мода, измежду които H&M, Uniqlo и Zara, от години подтикват купувачите да купуват от ден на ден нови облекла. Сега тези марки желаят от потребителите да поправят и старите си облекла, написа Investor.bg, цитирайки обява на Wall Street Journal.

Този ход се случва в миг, когато стилната промишленост се стреми да усъвършенства своята екологична известност под натиска на потребителите и регулаторните органи, намалявайки въздействието си върху околната среда. Възстановяването на облеклата вместо изхвърлянето им понижава отпадъците и значи, че се употребяват по-малко запаси за производството на нови.

Тази година Zara започва услуги за корекция в народен мащаб на няколко от най-големите си пазари, Uniqlo прибавя ателиета за корекция в редица магазини, а Cos, благосъстоятелност на H&M, работи със стартъп, който оказва помощ на клиентите да поправят развалени рокли и якета.

Докато някои влиятелни марки от дълго време оферират корекция на по-скъпи артикули, широкомащабното въвеждане на услуги за корекция е ново начинание за всеобщите търговци на дребно, чиито облекла нормално са доста по-евтини. Тенденцията може също по този начин да заплаши продажбите на нови артикули.

Възстановяването и другите начинания за резистентност са " опит да променим себе си и бранша ", съобщи Оскар Гарсия Масейрас, основен изпълнителен шеф на Inditex, притежател на Zara, на годишното общо заседание на компанията през юли.

През тази година търговецът на дребно вкарва във Франция, Германия и Испания своята услуга " Zara pre-owned ", която разрешава на клиентите да поправят, продават или подаряват използвани облекла в магазините и онлайн. Компанията съобщи, че до 2025 година услугата ще започва на всички нейни съществени пазари, откакто в края на предходната година стартира да се предлага във Англия.

В Обединеното кралство Zara приема облеклата за корекция и обработва заплащанията, само че употребява мрежа от трети страни, които правят поправките. Закърпването на дупка да вземем за пример коства 10 паунда (13 долара).

Компанията съобщи, че поправките са основни за нейните старания за резистентност, защото разрешават на клиентите да удължат живота на облеклата си, като в същото време понижават отпадъците.

Според фондация Ellen MacArthur, основана в Обединеното кралство организация с нестопанска цел, всяка секунда в стилната промишленост се заравя или изгаря един камион с използван текстил, а годишно на сметищата се изхвърлят 92 млн. тона облекла. Дрехите, закупени от марки за бърза мода, се изхвърлят приблизително след по-малко от година, твърди фондацията.

През юни Европейският парламент утвърди нова тактика, която приканва стилните компании, работещи в Европа, да одобряват по-високи екологични стандарти. В момента законодателите приготвят повече от дузина нови закони, които ще изискват от марките да създадат индустриалните си процеси по-екологични и да поемат по-голяма отговорност за отпадъците, свързани с техните артикули.

Други международни регулаторни органи и многонационални организации, в това число Организация на обединените нации, също упорстват за смяна в стилната промишленост. В рамките на ръководената от Организация на обединените нации Харта на модата да вземем за пример подписалите я компании, измежду които Gap, H&M и Inditex, се ангажираха да понижат излъчванията си.

В отговор на това стилните марки демонстрират по-активен интерес към бъдещето на своите артикули, откакто те са напуснали магазина, като оферират преработване на остарели облекла или опазване на тяхното разпространяване посредством закърпване или зашиване на дупка.

За първокласните марки, като Hermès и Louis Vuitton, поправките към този момент се смятат за основна услуга, защото клиентите са стимулирани да поправят чанта или палто, които евентуално им костват хиляди долари.

За всеобщите марки, продаващи по-евтини облекла, обстановката е по-сложна: потребителите може и да не виждат огромна изгода от поправката на нещо, което не е коствало доста, а даже и да виждат, марките са изправени пред предизвикването да обезпечат опция за корекция в всеобщ мащаб.

Досега японската марка Uniqlo е разкрила 21 обекта " Re.Uniqlo Studios " по целия свят, пет от които са в Съединени американски щати, където клиентите могат да платят 5 $ за елементарна корекция или да преработят своите облекла в нещо ново.

H&M Hennes & Mauritz твърди, че удължаването на живота на облеклата посредством корекция и други средства " е от решаващо значение за понижаване на въздействието ни върху околната среда ". Въпреки че съгласно анализаторите съществува риск напъните за резистентност да се трансфорат в спънка за новите продажби, H&M се стреми да удвои продажбите си през това десетилетие, като в същото време понижи на половина въздействието си върху околната среда.

H&M откри пунктове за корекция в магазини в седем града, в това число Париж и Стокхолм. Търговецът на дребно предлага и онлайн уроци за корекция и продава артикули, в това число декоративни лепенки, предопределени да насърчат клиентите да поправят облеклата си сами.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР