Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна

...
Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна
Коментари Харесай

„Малките“ търговци и превозвачи на горива остават в протестна готовност


Търговците и превозвачите на горива " на дребно " остават в протестна подготвеност макар отлагането на Закона за горивата с шест месеца. „ Управителният съвет на Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива взехме решение да преминем още веднъж в протестна подготвеност “, заяви на конференция представителят Симо Симов. Според така наречен „ дребни търговци и превозвачи “ в този си тип законът не реализира нито една от поставените цели – нито преборването на сивата стопанска система, нито попълването на бюджета, обявиха от националното съдружие на " дребните " в бранша. Те оповестиха позицията си облечени в жълти жилетки. В същото време прецизираха, че нямат желание да смъкват държавното управление, само че се заканиха да осведомят основния прокурор и желаеха вносителят на закона Емил Димитров да понесе отговорност. Нещо повече съгласно Симов Законът за горивата няма да пребори сивата стопанска система, а от него в бюджета няма да влезе и стотинка.

Преди две седмици под натиска на облечените с „ жълти жилетки “ притежатели на дребни бензиностанции Законът за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, получил известност като Закон за горивата бе отсрочен за период от 6 месеца първо от държавното управление, а след това и от Народното събрание. Очаква се тази седмица предложенията за промени в Закона за горивата да бъдат дефинирани по-ясно.

Логично е Законът за горивата да се върне за корекция, само че проблемите се коренят в Закона за акцизите. Това разяснява пък по-рано през днешния ден пред БНР икономическият анализатор от Експертния клуб за стопанска система и политика Георги Вулджев.

„ Законът има доста огромни проблеми “, сподели той, като изрази единодушие с рецензиите на дребните търговци за финансови условия към тях и даже ги дефинира като ненужни. Особено в бранша на горивата в България, където по принцип имаме проблеми с конкуренцията, прибавянето и завишаването на сходни условия единствено ще утежни обстановката и ще навреди в последна сметка освен на самите дребни търговци, само че и на потребителите, тъй като ще направи цените на пазара по-малко гъвкави “, изясни той в ефира на БНР.

Според него методът, по който се прави опит да се приравнят разпоредбите за всички, ще направи по този начин, че огромна част от пазара ще бъде „ избутана “.
„ Създават се правила от огромните, които са комфортни за тях, които приравняват разпоредбите, само че го вършат към техния стандарт, което вреди на дребните производители. По-логично е разпоредбите и за огромните да бъдат приравнени до равнището на дребните, с цел да не се случва по този начин, че да се лимитира конкуренцията. Т.е. не да се постановат нови правила, а по-скоро да се редуцират “.

Проблемът на пазара съгласно икономистът е по-скоро той е в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Регулациите в Закона за горивата не са толкоз значими, само че те единствено ще утежнят ситуацията, счита Вулджев.

Припомняме, че съгласно специалисти така наречен дребни бензиностанции не би трябвало да имат проблем със средствата за регистрация, изисквана по Закона за горивата, защото изчисленията сочат с пъти по-висока облага от записаната отчетност.

Министерски съвет на 9 януари предложи на Народното събрание да отсрочи периода за влизане в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, по-известен като Закона за горивата. Предложението бе той да стартира да работи от 1 юли, а не от 28 януари. Срещу закона се оповестиха от Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ), които даже привидяха банкрут на дребните компании в сектора предвидиха, че по този начин на пазара ще настъпи монопол на няколко огромни компании. От НСТПГ обявиха, че приготвят безсрочни протестни дейности по образеца на „ жълтите жилетки “ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане по този начин, че да стане в полза на потребителите и стопанската система. Ден преди настояването за отсрочване от държавното управление, на 8 януари и омбудсманът Мая Манолова внесе тъжба в Конституционния съд против измененията в Закона за горивата. Тя се стимулира с това, че се нанася удар върху дребните търговци и превозвачи на горива, както и против българските жители в качеството им на консуматори, защото банкрутът на дребните бензиностанции ще докара до ограничение на конкуренцията и усилването на монопола.

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се оповестиха против отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация даже напусна КРИБ поради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона. Отлагането на закона е „ опит да се протака влизането в действие на закон, към този момент признат от българския парламент “. Това на процедура значи продължение на живота на сивата стопанска система в бранша, считат от БПГА. Те са безапелационен, че с този закон би трябвало да се постави ред в бранша, а работата на работната група е да почисти всички недоразумения.

Още по време на подготвянето на закона хора от една и съща парламентарна група стигнаха до обвинявания за лобистки текстове.

Законът за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, беше признат от Народното събрание през лятото на 2018 година и трябваше да влезе в действие от 28 януари 2019 година С него се вкарват специфични условия за регистрация на търговците с петрол и нефтопродукти - избран уставен капитал и поръчителство, както и високи наказания за нарушителите. От огромните търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а за дребните - 20 хиляди лв.. Дистрибуторите на бутилиран газ би трябвало да имат най-малко 10 000 бутилки за предпазване. Лице, което реализира търговия с петрол и нефтени артикули без регистрация, ще предстои на санкция в размер от 25 000 до 250 000 лева, а за наново нарушаване тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните транспортни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се планува глоба от 20 000 до 200 000 лева

На 17 януари с гласовете на народни представители от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ парламентарната Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата взе решение да отсрочи с 6 месеца влизането в действие на Закона за горивата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР