Търговци, свързани с аптеки, са изнасяли незаконно дефицитни лекарства. Това

...
Търговци, свързани с аптеки, са изнасяли незаконно дефицитни лекарства. Това
Коментари Харесай

Износът на лекарства: Как се прави схема за милиони и кой участва в нея?

Търговци, свързани с аптеки, са изнасяли нелегално дефицитни медикаменти. Това се схваща от отчета на Държавната организация Национална сигурност.

Производител на медикаменти е определил, че ще внася в България обещано лекарство, на доста по-ниска цена в сравнение с в други страни в Евросъюза, поради разликата в приходите.

В разбора се показват и съответни сдружения, които са правили износа на дефицитни лекарства

Търговци незабавно изкупуват множеството импортирани партиди медикаменти от складовете за аптечната мрежа, като за това те постоянно са свързвани с аптеки.

Лекарствата, предопределени за българският пациент, по този начин не доближават до всички нуждаещи се, а отиват в трета страна от евросъюза, където същото лекарство " Х " коства доста по-скъпо.

За търговеца това е лесна огромна облага, от която страдат пациентите.

От Министерство на здравеопазването обявиха, че не престават инспекциите на всички равнища във веригата за доставките на медикаменти

Преди месец ви разказахме за Веселина Грозева, която е диабетик и алармира, че от началото на годината има систематичен проблем с намирането на инсулина си. Този месец е извадила шанс.

" Отново обиколих всички аптеки в една или две ми взеха телефонния номер с ангажимента, в случай че доставят някакви количества да ми се обадят, с цел да получа. Успяха да ми запазят две флакончета, споделиха че за жал доста хора, които употребяват повече не са си получили инсулина ", сподели тя.

Здравното министерство предлага нова формула, с която да се пресмятат нужните количества

От отчета на ДАНС, изпратен до Здравната комисия, излиза наяве, че до март 2022 година дефицитът на медикаменти у нас е изчисляван в несъгласие на нормативната уредба. Заради което се прави корекция във формулата, тя обаче се оказва в интерес на търговците вместо на пациентите.

Кой е подписал тази нормативна уредба и кой е позволил това да се случи?

" Ами министър на опазването на здравето през март 2022 година е проф. Асена Сербезова ", дава отговор Костадин Ангелов, който е ръководител на здравна комисия в Народното събрание.

Властите си играят на „ котка и мишка “ с производителите и дистрибуторите, изясни проф. Илко Гетов

Специализираната електронна система за следене на медикаментите обаче е основана още през 2018 година Текстът в закона, който показва формулата за пресмятане на дефицита, е от 2020 година На власт тогава са ГЕРБ и " Обединените патриоти ".

И още съгласно отчета със законни схеми се източват парите от здравната каса. Повечето покупко-продажби са сред търговци на едро в България с сдружения, които са придобивали медикаментите нелегално от аптеки и лечебни заведения.

„ Ние играем на котка и мишка. Историята с неналичието на инсулин не може да продължава по този начин “, сподели проф. Илко Гетов

" В този отчет има три посочени сдружения, които са правили експорт на лекарства включени в забранителния лист, не са извърши задължението да подават данни към СЕСПА, както и са се снабдявали с лекарства от търговци на дребно в нарушаване на ЗЛПХМ. Фирмите са обект на административна наказателно произвеждане ", сподели Ангелов.

Според притежатели на аптеки, казусът може да бъде решен.

„ Може стига да има политическа воля, казуса с преодоляването преди всичко е обвързван с многото пари, които генерира този успореден експорт и от там нататък всички последици “, сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Омбудсманът сезира здравното министерство

Потърсихме някогашният здравен министър Асена Сербезова за коментар, тя обаче не отговори на позвъняванията ни.

За пациентите остава вярата, че страната ще се намеси, тъй че на хората да не се постанова да треперят всеки месец дали ще намерят медикаментите, без които не могат.

От кабинета на актуалният здравен министър проф. Христо Хинков обявиха за bTV, че през днешния ден публично ще изискат отчета на ДАНС, след което следва министерството да се запознае с него.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР