Търговци продължават да твърдят, че не една година, а само

...
Търговци продължават да твърдят, че не една година, а само
Коментари Харесай

Цакат ни и със срока за рекламация

Търговци не престават да настояват, че не една година, а единствено 6 месеца е срокът, в който проявен след покупката на стока недостатък се смята за индустриален.

Невярната информация е поместена в гаранционните условия на уеб страницата , както и в протоколи за отвод на претенция като съображение да не удовлетворят искания на свои клиенти.

Това излиза наяве от персонална история, разказана от пострадал консуматор пред онлайн медии.

Потребителят е закупил детски обувки на 22.09.2022 година и заради по думите му „ ясно изразен недостатък “ той се обърнал към търговеца с искане чифтът да му бъде сменен с нов. Търговецът основал пречки на клиента си при опита му да осъществя правото си на претенция, а най-после не се съгласил да удовлетвори настояването му и декларирал: „ В случай че претенцията за претенция се направи до 6 месеца след закупуване на продукта, продавачът е длъжен да потвърди съществуването или неналичието на недостатък. “

Това е записано и в формалните гаранционни условия на търговеца, където се показва още: „ След приключването на 6 месеца това обвързване е за потребителя. “

Обаче според настоящия от началото на 2022 година нов Закон за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули всяко противоречие, което се появи до една година след доставянето на стоките, се смята, че е съществувало при доставянето им, в случай че не се потвърди противното, или в случай че тази хипотеза е несъвместима с естеството на стоките или с естеството на несъответствието.

„ Търговецът може да реши, само че ще би трябвало и да потвърди че откритото противоречие не допуска използването на презумпцията „ за непорочност “ на потребителя по отношение на проявата на дефекта, само че не е редно да неглижира казуса и да пробва да го „ реши “ по-най лесния за него метод. Абсолютно неточно е и да подвежда потребителя и да лимитира законовите му права, в това число по отношение на периода, в който при предявяване на претенция показалото се противоречие се смята за индустриален недостатък. Приканваме търговците, които не са привели активността си в сходство с новите периоди и способи за угаждане на рекламациите, да го създадат и да не ощетяват своите клиенти “, разяснява Габриела Руменова – основател на платформата „ Ние, потребителите “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР