Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли.

...
Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли.
Коментари Харесай

Експерт ни посъветва да внимаваме, когато купуваме туршия от магазина

 Търговци ни оферират на пазара туршия, инфектирана с ешерихия коли. Това удостовери специалистът по качество и сигурност на храните доктор Сергей Иванов. Причината за това е липсата на хигиена при употребяваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекомерно дългото изчакване за завършването й.

Тогава туршията е кашкава, има неприятен мирис и усет и не трябва да я консумираме, тъй като може да предизвика хранителни разстройства.

" Всъщност в множеството случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е същинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, защото това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия усет с оцет и оцетна киселина ", разяснява специалистът пред " Монитор.

Той посочи, че процесът по ферментация в действителност трае минимум седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в огромни съдове, нормално бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

" Туршия, ферментирала за три дни и в нея липсват потребните бактерии ", разяснява доктор Иванов.

Според специалиста в същинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са потребни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова би трябвало да се изчака да протече ферментацията.

" Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекомерно дълго. Тогава бактериите доближават оптималната компактност и от там насетне процесът потегля назад и може да се появяват други бактерии, които са нездравословни. Например ешерихия коли ", посочи доктор Иванов.

Той подсети да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

Тогава наложително би трябвало да следим по какъв начин ни я оферират и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е причина за болести.

Често на пазара ни оферират и туршия с мухъл. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити изцяло с маринатата. Тя би трябвало да се изхвърли, тъй като не е потребна за здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР