Търговският закон дава възможност на собствениците да избират между няколко

...
Търговският закон дава възможност на собствениците да избират между няколко
Коментари Харесай

Таня Велинова, адвокат: ЕТ вече не се използва за регистриране на фирма заради един недостатък

Търговският закон дава опция на притежателите да избират сред няколко хипотези. Съветваме всички, които желаят да учредяват сдружение, да вписват категорично да се изисква задължението за нотариална легализация на подписа и наличието на притежателите при взимане на решения, при промяна на шефове, при покупко-продажба на парцели. Така ще бъдете сигурни, че няма да бъде осъществена замяна на вашите решения. Това сподели юрист Таня Велинова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

При вписване на комерсиално сдружение би трябвало да имаме поради дали лицето, което ще развива тази активност, е едно или няколко и типа комерсиална активност. " В практиката в последните 15 години формата на едноличен търговец към този момент не се употребява, защото там има един значителен минус – притежателят дава отговор и с персоналното си имущество за отговорностите на едноличния търговец. Това сътвори ужасно доста проблеми на доста еднолични търговци, тъй като се оказа, че те имат запорирани банкови сметки, парцели, добити по време на брака и които са тяхна персонална благосъстоятелност, отиват за покриване на техни финансови отговорности в комерсиалната им активност “, изясни Таня Велинова.  

Затова тя предложи ЕООД или ООД – еднолично сдружение с лимитирана отговорност или сдружение с лимитирана отговорност, когато има няколко съдружника. " Изискванията за тази регистрация са изпълними и бързи, защото минималния предел на капитала е алегоричен – 2 лв., и не съставлява никакъв проблем. Наборът от документи също се създава относително бързо. Не предлагам сами да изготвят документите си, тъй като най-вероятно те няма да бъдат признати от експертите в Агенцията по вписванията и ще се наложи да изминат още веднъж процедура по внасяне на капитал, подписи пред нотариуса, легализация на наличие и на подписи. Нека да се извърнат към адвокати “, посъветва експертът.  

Тя изясни, че главният документ, който се обрисува като вътрешен закон за активността на компанията, е уставът, в който са избрани главните правила и способи на взимане на решения, на посланичество, наименованието на компанията, адресът.  

Когато съдружниците са няколко, е добре да се намерения за разнообразни хипотези на взимане на решения и какви ще бъдат нужните болшинства за взимане на значими решения, означи Таня Велинова. 

" За да бъдат предотвратени обири на компании, е добре в устава да бъдат заложени такива правила, които ще затруднят мощно опцията някой да злоупотреби със собствеността ни. С цел попречване на нарушавания и закононарушения, законът вкарва опцията тези промени да стават пред нотариус. Законът обаче също дава опция тези промени да не стават пред нотариус, т.е. изборът е на самите притежатели “, разясни юристът.  

Агенцията по вписванията предлага услугата притежателите на записано сдружение да получават уведомление чрез SMS за осъществени промени. " Така може да сте спокойни, че вашата компания се съставлява по метода, по който вие сте взели своите решения “, добави Таня Велинова.  

Тя изясни каква е разликата сред комерсиална марка и патент. Търговската марка отбелязва записаното лого със съответното удостоверение. Най-често се употребява название или графичен знак или композиция от двете. " Тук имаме двойна отбрана – един път като название, един път като изображение, което дава огромна изключителност и запаметяващ се тип на комерсиалната марка “, уточни юрист Велинова.  

Патентът съставлява удостоверение за откритие. " За да приказваме за патент, би трябвало да сме основали нещо в региона на науката и техниката, напълно нов артикул, който влиза на пазара и е използван. Търговската марка е означение на подобен новооснован артикул, самото наименование на този артикул “, разясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР