Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на

...
Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на
Коментари Харесай

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС

Търговският указател ще бъде обвързван с регистрите на държавите-членки на Европейски Съюз. Това ще стане факт след завършването на плана „ Надграждане на Търговския указател за интеграция с платформата за продан на данни сред Търговските регистри в Европейски Съюз, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния указател, единна входна точка и прекачване на централния указател на особените залози ". Той беше показан пред медиите от замeстник-министъра на правораздаването Десислава Ахладова и изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

„ За мен е огромна чест да участвам на представянето на плана, който е следващата крачка към облекчаването на административната тежест за бизнеса и за жителите, който е един от главните цели на държавното управление. Основната цел на плана е жителите да са оптимално улеснени и да не губят своето време и средства " сподели замeстник-министъра на правораздаването Десислава Ахладова.

На въпрос на кореспондент какво съставляват 32-те нови електронни услуги Наташа Босева, шеф на Централния указател за особените
залози отговори: ``Те са свързани единствено с регистъра на особенните залози, все още към момента са в развой на основаване и те първа ще се изготвят така, като към момента нямаме контракт и процесът е много дълъг и комплициран. Като допълнение сега от тях работят 29, услугите ще бъдат употребени на 100 % от и това е нещо, което трябваше да се случи доста одавна``.

Агенция по вписванията е бенефициент по плана, който се реализира по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ „ Приоритетни планове в осъществяване на пътната карта за осъществяване на Стратегията за развиване на електронното ръководство в Република България за интервала 2016-2020 година " с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

С построяването на електронен Централен указател за особените
залози (ЦРОЗ) към Агенция по вписванията ще бъдат предоставени на потребителите нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат обществено налични, като съществуващите досега ще бъдат мигрирани към новоизградения ЦРОЗ.

Свързаността на Търговския указател с регистрите на държавите-членки ще бъде осъществена чрез платформа, с която ще се подсигурява трансграничния продан на данни сред тях.

Ще бъде улеснен достъп на жителите и бизнеса по отношение на сдруженията. Информацията, която ще бъде излъчена, се отнася до започването или прекратяването на производства по разпродажба, неплатежоспособност и изтриване на сдружения от регистрите.

В рамките на плана е планувано да бъдат осъществени и интеграции към Имотния указател, както и забележителен брой други системи за осъществяване на главните правила на Закона за електронното ръководство.
Успешното осъществяване на плана ще усъвършенства административното обслужване на жителите и бизнеса с увеличение броя на услугите, предоставяни по електронен път.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР