Търговският представител на Съединените щати Катрин Тай се срещат в

...
Търговският представител на Съединените щати Катрин Тай се срещат в
Коментари Харесай

САЩ и ЕС обсъждат американската забрана за субсидиране на вносните електромобили

Търговският представител на Съединените щати Катрин Тай се срещат в понеделник с министрите на търговията от Европейския съюз, с цел да обсъдят резултата от така наречен " Закон за понижаване на инфлацията " на Съединени американски щати за 430 милиарда $ върху европейския пазар на електрически транспортни средства, съобщи БНР като се базира на Ройтерс.

За да поддържа стопанската система на Съединени американски щати, през август Конгресът одобри законодателството, което наложи ограничавания на дотациите за нови електрически автомобили, създадени отвън Северна Америка, което се смята за дискриминационно против европейските производители на коли.
Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела сподели, че няма краен период за договарянията, само че актуалният статус е недопустим за Европа.

" Ще бъда много прям. Мисля, че във типа, в който беше показан, считам, че за Европейския съюз това е недопустимо. И ние просто чакаме да получим същия статут като Канада и Мексико “, сподели Сикела пред кореспонденти.

Законът на Съединени американски щати гласи, че електрическите транспортни средства би трябвало да се сглобяват в Северна Америка, с цел да дават отговор на условията за данъчни заеми. Чрез този законопроект Конгресът на Съединени американски щати отстрани горната граница на съществуващия данъчен заем от Щатски долар 7500 за електрически автомобили, като в същото време забрани подобен данъчен заем да получават вносните електрически автомобили.

Европейски Съюз пък уточни, че това дискриминира колите, създадени в Европейски Съюз, а транспортните средства в Съединени американски щати, продавани в Европа, се употребяват със същите данъчни облекчения като европейските.

Европейски Съюз и Съединените щати сътвориха работна група за справяне с казуса и Катрин Тай взе участие в срещата в Прага, с цел да се откри решение.
" Като цяло сме на позитивен път и е доста значимо да си сътрудничим тясно сред Европейски Съюз и Съединени американски щати като стратегически съдружници, изключително в обстановката, пред която сме изправени сега ", съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за търговия, визирайки съветската инвазия в Украйна.
" Има и опасения, свързани със " Закона за понижаване на инфлацията " и неговите дискриминационни разпореждания. В тази връзка ние създадохме работна група Европейски Съюз - Съединени американски щати, която да се занимава с тези проблеми ", добави той.

Министрите също по този начин обмислят разширение на комерсиалната поддръжка за Украйна и се надяват, че комерсиалното съглашение със страните от Латинска Америка ще продължи да се приготвя след президентските избори в Бразилия, споделиха министрите при започване на договарянията.
Чешкият министър Сикела сподели, че успеха на бразилския левичар Луиз Инасио Лула да Силва на президентските избори в Бразилия в неделя може да помогне за напредъка на комерсиалните договаряния с МЕРКОСУР - най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР