Търговският клон на руския гигант Лукойл“ – Litasco – мести

...
Търговският клон на руския гигант Лукойл“ – Litasco – мести
Коментари Харесай

Собственикът на „Лукойл Нефтохим“ се мести в Дубай

Търговският клон на съветския колос „ Лукойл “ – Litasco – мести част от интервенциите си в Дубай през последните няколко месеца. Причината са европейските наказания против Москва, оповестява Reuters, базирайки се на разнообразни вътрешни източници. Компанията е позната в България като притежател на петролната рафинерия в Бургас – „ Лукойл Нефтохим “.

Според осведомените източници европейските наказания против Кремъл тласкат търговците към неутрална територия. Litasco, която е основана в Швейцария, е преместила минимум 15 души в Дубай, където преди този момент имаше единствено посланичество.

Тези, които са се преместили, включват световния началник на търговията с нефт, търговецa на дестилати и HR екипа на компанията, показват седем души, осведомени с въпроса. Руски жители също са измежду преместилите се в Дубай. На всички преместили се е препоръчано нарастване на заплатите. Някои чиновници обаче са предпочели вместо това да изоставен компанията.

Те постепенно се реалокират в Дубай. Това е неизбежно поради шестия пакет от европейски наказания, които не разрешават закупуването на съветски нефт от 5 декември. Те няма да имат какво да вършат в Швейцария “, сподели един от източниците на търговците.

От 5 декември европейски и швейцарски субекти няма да могат да купуват съветски морски недопечен нефт, а от февруари рафинираните артикули също ще бъдат неразрешени.

„ Лукойл “ отхвърли коментар. Дъщерното сдружение Litasco съобщи, че не разяснява търговски или бизнес въпроси.

Наличните данни към 2019 година демонстрират, че Litasco търгува малко под 4 милиона барела дневно недопечен нефт и артикули, като съвсем две трети от този размер е петрол за трети страни.

Според различен източник на Reuters Litasco обмисля да реалокира централата си в Дубай.

Един от източниците споделя, че Litasco ще насочи съветския си нефт към своите съветски рафинерии и ще купува повече недопечен нефт от трети страни за своите европейски рафинерии. Сортовете от Северно море Johan Sverdrup и Forties са измежду тези, които се употребяват като сурогат на главния експортен клас на Русия – Уралс.

Ходът на Litasco е част от по-широка наклонност на комерсиалните компании, които реалокират активността си в ОАЕ, с цел да останат в съветския бизнес.
Присъствие в Европа
Освен в България, Litasco има и още четири рафинерии в Русия, една в Италия и една в Румъния. Компанията има и 45% дял в рафинерия в Нидерландия.

В последните месеци в България пък се заприказва за одържавяване на рафинерията в Бургас. Темата бе възродена от „ Демократична България “. Припомняме, че от години швейцарското сдружение не плащаше корпоративен налог в България.

Италианската рафинерия към този момент е оповестена за продажба и е привлякла интерес от частната капиталова компания Cross Bridge.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР