Търговският дефицит на САЩ за 2021 г. се е увеличил

...
Търговският дефицит на САЩ за 2021 г. се е увеличил
Коментари Харесай

Търговският дефицит на САЩ с нов рекорд - $859 милиарда за 2021 година

Търговският недостиг на Съединени американски щати за 2021 година се е нараснал с 27% по отношение на миналата година до 859,1 милиарда $, поставяйки връх за всички времена, оповестява Ройтерс.

Предишният връх беше подложен през 2020 година и възлизаше на 676,7 милиарда $. Само за декември предходната година, дефицитът по комерсиалния баланс възлиза на 80,7 милиарда $, което е с 1,8% повеч по отношение на ноември. Експертите изясняват това нарастване на индикатора с растежа на вноса на потребителски артикули.

Някои външни фактори също оказаха въздействие върху годишния търговски недостиг. През 2021 година Съединени американски щати станаха международен водач по импорт на артикули от Китай. А размерът на комерсиалния недостиг на Съединени американски щати би бил доста по-нисък, в случай че Китай беше извършил напълно изискванията на съглашението, подписано през 2020 година, и надлежно увеличеше вноса на артикули от Съединени американски щати. Договорът постави завършек на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, която продължи съвсем три години.

" Ударът " от Китай в региона на търговията беше много мощен. По данни на Чад Боун, старши теоретичен помощник в Института за интернационална стопанска система " Петерсън ", до ноември 2021 година Китай е извършил единствено 60% от отговорностите си по контракта. Американски чиновници оказват напън върху китайската страна и я упрекват за неуспеха на договорката. В същото време, даже частичното осъществяване на отговорностите, разреши износът на американски артикули за Китай да нарасне с съвсем 37%. Доставките на артикули от Китай за Съединени американски щати са се нараснали единствено с 28,3%.

Според специалисти от Националното бюро за стопански проучвания и Световната банка, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай не е забавила международната стопанска система. Така да вземем за пример, най-големите страни, които не са експортьорки на нефт, като се изключи Съединени американски щати и Китай, доста усилиха износа си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР