Търговските вериги ни опразниха джоба. Надценките, които слагат на различните

...
Търговските вериги ни опразниха джоба. Надценките, които слагат на различните
Коментари Харесай

Как търговските вериги печелят на наш гръб и каква промяна се готви?

Търговските вериги ни опразниха джоба. Надценките, които поставят на другите съществени храни, стигат до 55 на 100, което е измежду аргументите за високата инфлация, сподели проверка на база данните за цените на едро на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) и цените в магазините, оповестява " Труд ".

Едни от най-големите надценки са при кашкавала. Цената на кашкавала на едро е 18 лева за кг., демонстрират данни на ДКСБТ.

Цените на кашкавала на дребно са в доста необятни граници от към 15 лева до 35 лева за кг, само че най-често са към 26 лева

Това прави надценка от 45 на 100, в случай че човек купи кашкавал, който не е в промоция. Много любопитен е и въпросът каква е разликата в кашкавала, който коства 15 лева и този от 35 лева По принцип един кг кашкавал се прави от 10 литра мляко.

При 1 лева изкупна цена на млякото себестойността на кашкавала е 10 лева без Данък добавена стойност. Като прибавим разноските за ток, превоз, заплати и Данък добавена стойност, кашкавал от 15 лева значи, че самият производител и търговците не са поставили никаква облага за себе си. Затова може да се допусна, че в кашкавала от 15 лева са употребявани и други първични материали, а освен свежо мляко, или пък не е зрял задоволително.

Но от етикетите потребителите мъчно могат да се ориентират с какво кашкавалът от 35 лева е по-добър от този от 15 лева, тъй като в България интервалът на зреене изобщо не е посочен на етикета, просто написа “кашкавал ”.

Подобно е ситуацията и при сиренето, където цените също са в доста необятни граници без потребителите да могат да схванат какво е наличието на вода, на изсъхнало мляко, както и какъв брой дни е зряло сиренето.

При яйцата надценките на комерсиалните вериги стигат до 55 на 100, сподели инспекция. Цените на яйцата на едро са приблизително 38 ст. за брой, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Като през последната седмица цените на яйцата на едро нямат смяна. На дребно цените на яйцата са в доста необятни граници, като да вземем за пример има биояйца по 63 ст. за брой.

В някои дребни магазини има яйца по 50 ст. за брой, което значи надценка от над 30 на 100. Но в една от огромните търговски вериги междинната цена на яйцата е 59 ст. за брой. Това прави надценка от 55%.

Голямата комерсиална верига надали купува яйцата на едро на цени над междинните за пазара. Големите вериги могат за договорят по-добри цени на едро от дребните магазини.

Цените на прясното мляко на едро са приблизително 2,38 лева за литър, и също както при яйцата, не са се трансформирали през последната седмица, демонстрират данни на ДКСБТ. На дребно продават прясното мляко на разнообразни цени, само че най-ниската цена, която има в една от комерсиалните вериги е 3,19 лева Това съставлява надценка от 34 на 100 единствено сред търговеца на едро и магазина за продажба на дребно.

Изкупната цена на млякото в България е 51,32 евро за 100 кг, демонстрират публични данни на Европейската комисия, която следи цените на съществени храните във всички страни от Европейски Съюз. Това прави междинна изкупна цена от 93 ст. за литър. А цената на прясното мляко на едро е 2,38 лева за литър, или доста над два пъти по-висока. Като прибавим и надценката на търговеца на дребно се оказва, че цената на млякото сред производителя на сурово мляко и крайната цена на рафта в магазина нараства над три пъти. Изкупната цена на млякото в България е доста по-ниска от междинната за страните членки на Европейски Съюз.

Но въпреки всичко има и страни, в които изкупната цена на млякото е по-ниска, в сравнение с у нас. Това са Франция (49,86 евро за 100 кг.), Латвия (45,80 евро), Литва (45,96 евро), Словакия (46,15 евро). Същевременно крайните цени на млякото в магазините в България са едни от най-високите в Европейски Съюз.

В магазините са от 2,50 лева до 6 лева за кг
Оранжерийните домати нарастнаха с 4,7 на сто
При краставиците растежът е с 5,7%

Оранжерийните домати и краставици не престават да нарастват. Само през предходната седмица цените на оранжерийните домати са нарастнали с 4,7% до 3,35 лева за кг на едро, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Същевременно при вносните домати има спад на цените с 5,5% до 3,27 за кг. на едро. В магазините за търговия на дребно цените на доматите са в доста необятни граници - стартират от 2,50 лева и стигат до 6 лева за кг.

Оранжерийните краставици през предходната седмица са поскъпнали с 5,7% до 4,48 лева за кг. на едро. При вносните краставици покачването на цените е с 4,4% за седмица до 3,77 лева за кг. на едро. Любопитно е, че при доматите няма основна разлика сред цените на тези от оранжерии и тези от импорт. Докато при краставиците вносните са с над 70 ст. за кг. по-евтини.

Червените чушки през предходната седмица са поскъпнали с 2,7% до 3,84 лева за кг на едро.

Търговците са длъжни да предложат различни разновидности
Магазините излъгаха за пластмасовите кутии
Дори, в случай че сложат маслините в пликче, на касовата записка маркират 20 ст. в допълнение

Някои употребяват биоразградими чаши

Търговските вериги излъгаха за пластмасовите кутии за храна, които някои магазини към този момент таксуват с 20 ст. Проблемът излезе нескрито откакто доста хора се оплакаха, че при покупка на храна от топлите витрини на комерсиалните вериги от касовата записка излиза наяве, че заплащат по 20 ст. в допълнение за кутията.

Представители на комерсиалните вериги се пробваха да обяснят, че това е условие на Европейски Съюз за пластмасовите кутии за еднократна приложимост и хората просто би трябвало да заплащат по още 20 ст. Това обаче напълно не е по този начин. Действително беше призната Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Но задачата на тази разпоредба не е хората да заплащат в допълнение, а да бъде лимитирана използването на пластмасови произведения за еднократна приложимост.

В наредбата ясно са написани отговорностите на търговците, които употребяват пластмасови артикули за еднократна приложимост като кутии за подготвени ястия или чаши за питиета.

Тези търговци би трябвало да слагат на видно място осведомителна табела, предопределена за крайния консуматор, съдържаща информация за: единична цена на пластмасовата кутия или чаша, нездравословното влияние на пластмасовите артикули за еднократна приложимост върху околната среда в резултат на изхвърляне на неразрешени за това места, нуждата от трайно понижаване на потреблението на пластмасови кутии и чаши, както и вероятните други възможности.

В наредбата особено е записано, че търговците би трябвало да обезпечават различни разновидности, заместващи пластмасовите артикули за еднократна приложимост. А комерсиалните вериги не оферират такава опция, което обезсмисля цялата разпоредба. Представители на комерсиалните вериги обясниха, че не може хората да носят свои съдове, в които да поставят храната, тъй като по този начин се нарушават разпоредбите за хигиена.

Не е възможно съдове, които не са обезпечено чисти, да бъдат в допир с витрината в магазинната мрежа, тъй като съществува риск от заразяване на цялата стока и, естествено, здравословни последици за клиентите и чиновниците - т. е., не е неразрешено, само че не е нормативно уредено, обясниха от комерсиалните вериги.

Но те може да предложат други други възможности. Например доста кафенета към този момент не употребяват пластмасови чаши, а на клиентите, които желаят да пият кафето си до момента в който се разхождат, дават биоразградими чаши. Това биха могли да създадат и комерсиалните вериги, които мислят за клиентите си и за околната среда.

Другата допустима опция е маслините или кюфтетата да бъдат поставени в найлоново пликче или в биоразградим плик, сходен на тези, в които поставят изпечените на място хлебчета. Търговските вериги обаче не оферират такава опция. Клиент на една от комерсиалните вериги се оплака, че е настоял маслините да бъдат сложени в найлоново пликче. На касата обаче се оказало, че още веднъж би трябвало да заплати 20 ст. за кутия.

Явно в самия баркод на храните от топлата витрина е заложено, че при маркирането им прибавят 20 ст. за кутия. Представители на търговски вериги обясниха, че в тези случаи, в случай че се викне шефът на магазина, парите ще бъдат върнати на клиента. Въпросът е за какво при всяко извършване на покупки на маслини клиентът би трябвало да вика шефа и в случай, че задачата на наредбата е да бъде понижена използването на пластмасови опаковки, за какво комерсиалните вериги не оферират опция.

Целта е ограничение използването на еднократни опаковки
Всяка година цената ще нараства
Търговците, които продават храни и питиета, в пластмасови кутии и чаши за еднократна приложимост, наложително би трябвало да ги дават против възнаграждение, написа в Наредба за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Цената на пластмасовата кутия или чаша би трябвало да е записана на обособен ред в касовата записка.

В наредбата са записани и минимални цени на пластмасовите чаши и кутии. За 2023 година минималната цена на чашите е 5 ст., а на кутиите е 20 ст. В наредбата особено е посочено, че през всяка от идващите няколко години минималните цени на пластмасовите чаши и кутии ще бъдат увеличавани с по 5 ст. Така от 1 януари 2027 година минималната цена за чаша ще бъде 25 ст., а на кутия - 40 ст.

Целта на всичко това е даже хората, които държат за употребяват пластмасови кутии, да се откажат от тях с течение на времето. Но за задачата търговците би трябвало да оферират различни разновидности. Ако опция не бъде препоръчана, цялата разпоредба губи смисъл.
Капачките би трябвало да остават върху бутилката
Нови капачки би трябвало да имат пластмасовите бутилки за безалкохолни питиета. Това е едно от условията на Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Пластмасовите съдове за питиета с съдържимост до три литра, които имат капачки от пластмаса, могат да бъдат пускани на пазара единствено в случай че капачките остават прикрепени към съдовете по време на приложимост на продукта, написа в наредбата.

Това условие не се отнася за стъклени или железни съдове за питиета, които имат капачки от пластмаса. Изискването капачката да остава прикрепена към пластмасовите бутилки влиза в действие от 3 юли 2024 година, написа в наредбата.

Но някои производители към този момент извършват новото условие и на пазара към този момент има бутилки с минерална вода, капачките на които остават прикрепени на бутилката и след отварянето ѝ.

Към бутилките за безалкохолни в наредбата има и други условия. От 2025 година пластмасовите бутилки за питиета с съдържимост до 3 литра би трябвало да съдържат минимум 25 на 100 рециклирана пластмаса, изчислено като междинна стойност за всички бутилки от пластмаса, пуснати на пазара. От 2030 година бутилките би трябвало да съдържат минимум 30 на 100 рециклирана пластмаса.

Производителите на пластмасови бутилки за еднократна приложимост би трябвало да основават системи за разделно събиране на отпадъците от тези артикули, написа в наредбата. Тези системи би трябвало да включват минимум профилирани съдове за разделно събиране, ситуирани на площадите, алеите, парковите и другите територии от обитаемоте места, предопределени за публично прилагане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР