Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната

...
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната
Коментари Харесай

Държавата задължи веригите с над 9 магазина да предлагат български стоки


Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция. Правителство одобри изменение на Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на Република България в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини. Изменението касае привеждане на признатото Постановление на Министерски съвет № 70 в сходство с текста на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година - определението за търговски вериги, както и реализирането на контрола за осъществяване на наредбите на постановлението.

Контролът по осъществяване на постановлението се реализира от Българската организация по сигурност на храните. За неспазване на условията на постановлението се постановат наказания, според член 16а, алинея 2 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

При нарушаване се постанова имуществена глоба от 15 000 до 25 000 лева, при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева

Припомняме, че с Постановление на Министерски съвет № 70 се вкарва условие местата за продажба да са с повърхност - задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули, както и да са обозначени по подобаващ метод, от който да е видно, че предлаганите артикули са районно произвеждане. На тези места следва да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители.

Приетите промени не изискват смяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена опция за предложение на локална (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за прилежащи се смятат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив.

Производителите би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители или да имат обект, регистриран според Закона за храните.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР