Търговски кораб, плаващ покрай бреговете на Сомалия, е бил отвлечен

...
Търговски кораб, плаващ покрай бреговете на Сомалия, е бил отвлечен
Коментари Харесай

Отвличането на Руен подхранва страховете от завръщането на пиратите в Червено море

Търговски транспортен съд, плаващ около крайбрежията на Сомалия, е бил похитен от незнайни похитители, разгласи публично през днешния ден испанското министерство на защитата, съобщи Ройтерс. Агенцията показва, че това изказване подхранва страховете от завръщането на пиратите в Аденския залив и в Червено море, където зачестяват нападенията против кораби, предава Българска телеграфна агенция.

В четвъртък Ройтерс заяви, че плаващ под малтийски байрак транспортен съд, който е българска благосъстоятелност, е бил взет на абордаж в Арабско море, край крайбрежията на йеменския остров Сокотра. Това е корабът " Руен ", който е благосъстоятелност на " Параходство Български морски флот ".

В петък испански боен транспортен съд се насочи към мястото, където е бил похитен " Руен ". Той се намира " под контрола на пиратите от сутринта на 14 декември ", разгласи испанскохищението министерство на защитата в своето първо удостоверение за ориста на кораба, отбелязва Ройтерс.

В петък от „ Параходство Български морски флот “ (БМФ) АД оповестиха, че " Руен " е под контрола на похитителите. В същия ден по отношение на случая министър председателят Николай Денков съобщи в Брюксел: „ В момента има институции, които са ангажирани със случая. Трябва повече тишина, с цел да се осъществят договарянията “.

" Търговският транспортен съд " Руен " в действителност е бил похитен. Относно въпроса кои са похитителите, направили абордажа на кораба,... ние нямаме сходна информация ", съобщи испанското министерство на защитата в писмо по електронната поща за Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че съгласно източници от региона на морската сигурност това е първото хипотетично похищение на търговски транспортен съд от сомалийските пирати от 2017 година насам. Ройтерс показва, че пиратите, които предизвикаха безпорядък в стратегическите води сред 2008 година и 2018 година, може да са се завърнали в Аденския залив, възползвайки се от отслабването на ограниченията за сигурност, както и от смута, настъпил след офанзивите на йеменските бунтовници хути против плавателни съдове в Червено море.

" Те явно мислят, че обстановката край техните крайбрежия е предразполагаща да стартират още веднъж да нанасят удар след удар ", счита Джери Нортууд, някогашен капитан на военен транспортен съд на английската войска в района.

" Ефективното практикуване на власт " от страна на федералното държавно управление на Сомалия е изключило съществуването на региони, където пиратите могат да работят свободно, съобщи за Ройтерс сомалийският държавен министър на външните работи и интернационалното съдействие Али Мохамед Омар.

" Оценяваме актуалните произшествия като изолирани случаи. Една от възможните аргументи за случилото се е рецесията в Червено море, по отношение на която ние призоваваме за дипломатическо решение като най-хубав способ на деяние ", сподели Омар.

Високопоставен европейски посланик съобщи за Ройтерс, че завръщането на сомалийските пирати сега на офанзивите от страна на хутите може и да не е съвпадане, като добави, че в райони, неподвластни на законите, където работят наемници, ситуацията и съдружниците се менят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР