Търговската война, под аранжимента на Тръмп в подкрепа на американския

...
Търговската война, под аранжимента на Тръмп в подкрепа на американския
Коментари Харесай

САЩ рискуват загуба на стотици хиляди работни места заради търговската война, според Business Insider


Търговската война, под аранжимента на Тръмп в поддръжка на американския пазар на труда ще се отрази отрицателно на американските служащи, написа Business Insider.

Изданието се базира на редица икономисти, които са уверени, че американските мита върху стоманата и алуминия могат да повлекат след себе си загубата на стотици хиляди работни места. Освен това ограничаващите ограничения могат да доведат до повишаване на металите, което ще е добре за производителите, само че може да сътвори проблеми за фирмите, които използват стомана и алуминий.

Изследване на консултантската компания Trade Partnership демонстрира, че митата ще отворят опция за основаване на над 25 хиляди нови работни места. От друга страна обаче загубите ще бъдат доста по-съществени.

„ Митата и ответните ограничения ще усилят броят на работните места в предприятията за произвеждане на стомана и цветни метали (на първо място алуминий) с 26 346 места, само че ще доведат до загуба на 495 136 работни места в други браншове на стопанската система и обща загуба от към 470 хиляди места “, се споделя в цитираният документ.

Заради въведените мита върху вноса на алуминий и стомана, Съединени американски щати в действителност се оказаха в изолираност измежду сътрудниците си в „ огромната седморка “. На срещата, която се организира от 31 май до 2 юни в канадския град Уислър министрите на финансите и шефовете на Централните банки на шест от страните от G7 единомислещо показаха пред сътрудниците си от Вашингтон „ безпокойствие и отчаяние “ по отношение на митата, съобщи министърът на финансите на Канада Уилям Франсис Монро след договарянията, оповестява DW.

За различията по отношение на дейностите на Съединени американски щати приказва и това, че участниците в срещата не разгласиха взаимна декларация, както се прави всекидневно на форумите във формата на G7, отбелязва от своя страна AFP. Според информация на организацията, сътрудниците от Съединени американски щати от „ огромната седморка “ не са забелязали по време на срещата подготвеност от страна на Вашингтон за смяна на курса.

Въведените от Съединени американски щати мита „ не подхождат на разпоредбите, настоящи в света “, счита министъра на финансите на Германия. Министърът на финансите на Франция Брюно Ле Мер от своя страна дефинира срещата сред Съединени американски щати и „ огромната шесторка “ от страните, които дадоха на Вашингтон да разбере, че са подготвени да реагират на митата за стомана и алуминий, само че избират различен път. Съединени американски щати би трябвало през идващите няколко дни да подхващат ограничения за попречване на комерсиална война, счита Ле Мер.

Министърът на американското финансово ведомство Стивън Мнучин в отговор съобщи, че срещата се е провела „ не във формата на G6+1”, а точно във формата G7” и задачата на Съединени американски щати е „ обективна и уравновесена търговия “. Вашингтон ще продължи договарянията със своите сътрудници за изключение от разпоредбите за митата, означи Мнучин. Той съобщи също, че към този момент е предал за някои сериозни изявления от страна на сътрудниците от G7 на президента Доналд Тръмп, който обаче към този момент има доста твърда позиция по този въпрос.

Решението за въвеждане от Съединени американски щати на мита от 25 % върху стоманата и 10 % върху алуминия за производителите от Европейския съюз, Канада и Мексико влезе в действие от 1 юни.

Междувременно, организация Ройтерс заяви, че Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) изрази безпокойствие по отношение на растящото напрежение в международната търговия, защото комерсиалните бариери може да нанесат вреди освен при самолетните транспорти, само че и на международната стопанска система.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в събота, че не се плаши от вероятността за комерсиална война със съдружниците, в частност с Европейския съюз, Канада и Мексико, поради въведените вносни мита върху вноса на стомана и алуминий.

„ Когато вътрешният търговски недостиг е съвсем 800 милиарда $ годишно, вие не може да си позволите да претърпите проваляне в комерсиалната война. За сметка на Съединени американски щати полза в търговията в разстояние на доста години са получавали други страни, време е да помъдреем “, написа Тръмп в Twitter.

Експертите обаче са единомислещи - това не е краят, развиването следва. Някои наблюдаващи обръщат внимание на упованието по какъв начин американският президент ще се измъкне от обстановката.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР