Търговската война между САЩ и Китай би била детска игра

...
Търговската война между САЩ и Китай би била детска игра
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако САЩ поведе търговска война срещу ЕС?

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай би била детска игра в съпоставяне със възможен спор с присъединяване на Европа, пишат създателите на CNBC.

Експерти разясняват пред медията, че Вашингтон може да загуби доста повече при спор с Брюксел, в сравнение с сега с Пекин.

Президентът Доналд Тръмп продължава да поддържа " строгата си изразителност " против Европейския съюз, макар че през последните месеци неговото внимание е съвсем напълно фокусирано върху комерсиалния спор с Китай. Предстои обаче този ноември Белият дом да реши дали да постанова мита върху една от най-важните промишлености в Европа - автомобилната. А какъв ли би бил отговорът на Европейски Съюз?

Вече има цени за европейската стомана и алуминий, което накара съюза от своя страна през юни 2018 година да наложи мита от 25% върху американски артикули за 2,8 милиарда $. Нестихващият спор сред Airbus и Boeing в допълнение ускорява съперничеството.

Експертите са безапелационни - задълбочаването на комерсиалния спор сред Европа и Съединени американски щати би било доста по-вредно и с тежки последствия от протичащото се в този момент сред Вашингтон и Пекин.
 По $1000 на всяко американско домакинство може да костват митата против Китай
По $1000 на всяко американско домакинство може да костват митата против Китай

Потребителите в страната ще " заплащат " по толкоз годишно, в случай че влязат в действие новите цени за $300 милиарда импорт

" Търговията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е най-важна. Това е най-големият индивидуален двустранен търговски поток в света ", пояснява пред CNBC Флориан Хенс, икономист от Berenberg.

По думите му като отчитаме износа и вноса на артикули и услуги, двустранната търговия сред Съединени американски щати и Европейски Съюз надвишава тази сред първите две стопански системи в света за 2018 година и то с огромен %.

Статистическите данни демонстрират, че през 2018 година Съединени американски щати са внесли артикули за 683,9 милиарда $ от Европейски Съюз и за 557,9 милиарда $ от Китай. За предходната година износът на Съединени американски щати за Европа е оценен на 574,5 милиарда, а към Китай - на единствено 179,2 милиона $. Статистиката обгръща и стоките, и бранша на услугите, изяснява Хенс.

" През 2018 година Съединени американски щати са изнесли повече от три пъти повече за Европейски Съюз, в сравнение с за Китай ", съобщи Хенс и добави, че при възможен търговски спор, Европа е способна да удари доста по-силно Съединени американски щати.

Еврокомисарят по комерсиалните въпроси Сесилия Малмстрьом уточни, че Европейски Съюз няма желание да вкарва мита, само че би го направил, в случай че Съединени американски щати предизвикат спор.

" Правилата на интернационалната търговия, които разработвахме през годините ръка за ръка с нашите американски сътрудници, не могат да бъдат нарушени без реакция от наша страна ", сподели тя през юни 2018 година

Оттогава Съединени американски щати постоянно заплашва да наложи спомагателни цени, а пък Брюксел създаде разнообразни описи със артикули, с цел да покаже, че Европейски Съюз е кадърен да отвърна.
 Задълбочаване на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще вкара Русия в криза
Задълбочаване на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще вкара Русия в криза

Това ще докара до поевтиняване на суровините и ще сътвори огромни компликации за съветския експорт

Икономиките на Съединени американски щати и Европейски Съюз към този момент са в битка

И Съединени американски щати, и Европейски Съюз не могат да си разрешат комерсиална война на този стадий. " Докато резултатите от разногласието сред Съединени американски щати и Китай започнаха да се усещат след известно време, то в случай че наесен Съединени американски щати и Европейски Съюз усилят цените, и двете стопански системи ще се забавят доста и цикличният резултат от митата евентуално ще бъде много по-тежък ", предвижда шефът на ECIPE Фредрик Ериксон.

Положението в Европейски Съюз

В края на юли данните демонстрират, че стопанската система на еврозоната е повишена едвам с 0,2% през второто тримесечие на годината. Това е понижение от 0,4% по отношение на първото тримесечие на актуалната година. В резултат на това се чака Европейската централна банка (ЕЦБ), която реализира контрол върху паричната политика в икономическия и финансов съюз, да предприеме нови тласъци в границите на лятото.

Съединени американски щати

Икономиката на Съединени американски щати нараства с ритъм от 2,1% през второто тримесечие на годината - с 1% по-малко по отношение на предходното тримесечие. През юли Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че понижава главните лихви за първи път от десетилетие.

В средата на същия месец гуверньорът на Федералния запас Джеръм Пауъл предизвести, че " битки като търговски спорове и опасения за световния напредък оказват напън върху икономическата интензивност и вероятностите ".
 Goldman Sachs: Съединени американски щати и Китай няма да реализират комерсиално съглашение до 2020-а
Goldman Sachs: Съединени американски щати и Китай няма да реализират комерсиално съглашение до 2020-а

Опасенията, че спорът сред стопанските системи ще докара до криза, растат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР